Durant aquests últims dies han estat molts els comentaris i les anàlisi que en referència a les eleccions catalanes han fet partits polítics, mitjans de comunicació i la pròpia ciutadania. Per la nostra part el primer que volem és traslladar el nostre agraïment a tots aquells garriguencs i garriguenques que han dipositat la seva confiança en nosaltres tot assumint aquest suport amb humilitat i responsabilitat. Des de l’àmbit municipal seguirem treballant des de la proximitat, des del cara a cara, escoltant a tothom, un per un , per que no és possible construir un futur comú, ni mantenir la confiança de la gent sense la participació de tothom. En aquest sentit no tan sols volem reconèixer l’alta participació en aquestes eleccions dels garriguencs i garriguenques sinó agrair que tothom hagi expressat la seva voluntat lliurement i democràticament. És just també reconèixer el treball de la resta de forces polítiques i entendre que hi ha temes de país, i també grans temes de poble, en els que cal que avancem tots plegats.
Però com dèiem abans, cal seguir treballant des de l’àmbit municipal i ara ens toca afrontar a curt termini un important debat al voltant del pressupost municipal 2011. El pressupost és la principal eina de gestió de que disposa un govern municipal i la seva aprovació ha de fer-se amb el màxim de rigor i seriositat tant des del punt de vista tècnic com polític. A partir d’aquí el nostre grup municipal vol, com a primer pas, demanar el màxim de rigor en tres punts que considerem bàsics.
1. En els últims anys les dades confirmen que, a la Garriga, el govern municipal tripartit no ha fet un càlcul acurat dels ingressos fent previsions a l’alça que normalment no s’acompleixen. Tothom entendrà que per saber què podem gastar el primer és saber de quins recursos econòmics disposarem i que si aquests es fan a l’alça, que si aquests són irreals, hi ha el risc de gastar més del que es té o bé hi ha el risc de deixar de fer coses que s’havien previst. Tant una cosa com l’altra són sinònim de mala gestió i el que volem precisament és evitar-ho. L’equip de govern disposa de dades suficients d’aquests últims anys com per poder ajustar al màxim les previsions d’ingressos i en cas de dubte tan sols cal aplicar el Principi de prudència i entendre que és millor quedar-se curts que passar-se de frenada. Primer objectiu: fer una bona gestió pel que fa la previsió d’ingressos.
2. En la mateixa línia, durant aquests anys, hem pogut constatar que moltes de les despeses previstes estan calculades a l’engròs o estan calculades a la baixa simplement per que els números quadrin. Fa pocs dies escrivíem sobre la necessitat de passar de la cultura de la despesa a la cultura del cost com a únic camí per saber amb exactitud els recursos econòmics que són necessaris, com a únic camí per fer una bona gestió del pressupost. En un ajuntament, igual que en una llar, hi ha una sèrie de despeses que són fixes, que cal fer, com es diu col·loquialment, per aixecar la persiana i que no depenen de la voluntat política i en aquest cas no hi ha excusa per que el càlcul de la despesa no sigui pràcticament exacta. Segon objectiu: fer una bona gestió pel que fa a saber el cost real de les coses.
3. Com a complement al punt anterior, demanem a l’equip de govern no oblidi, com fins ara ha succeït, incloure en el pressupost despeses que finalment cal fer. Sense anar més lluny, en el Ple municipal del passat mes de novembre l’equip de govern va presentar despeses per un import de 110.000 € que no estaven incloses en el pressupost. Un oblit o una errada de 110.000 € no és precisament símptoma de rigor i menys quan ens trobem a punt de finalitzar l’any. De la mateixa manera, demanem més rigor en la planificació i el control de les grans obres, com per exemple les del centre, per evitar desviacions pressupostàries no previstes i acabar pagant més del compte. Tercer objectiu: fer una bona gestió pel que fa a elaborar un pressupost real.
Creiem que les nostres primeres propostes envers la elaboració del pressupost són bàsiques, possibles d’assumir, que fan tan sols referència a la bona gestió i al bon govern i que no tenen cap mena de color polític.