Per la legalitzacio de “SORTU”

El 15 de febrer passat, com a antic diputat europeu, vaig signar la Declaraciὀ sobre la situaciὀ al Paἰs Basc.   Vet aquἰ el text d’aquesta Declaraciὁ que tradueixi de l’anglès :

« Un nou escenari s’està obrint al Paἰs Basc – escenari en el qual la soluciὀ de l’actual conflicte pot assolir-se.

Volem subratllar les decisions preses amb l’objectiu de crear un escenari positiu que podria permetre el dialoga i un procès de pau pactat.  Entre altres :

–         La decisiὀ de l’esquerra abertzale de sotmetre’s al Principis Mitchell i de recorrer únicament a mitjans democràtics i pacἰfics

–         La declaraciὀ de Brussel.les

–         La decisiὀ d’ETA de declarar un alto el foc permanent, general i internacionalment verificable

Aquestes decisions obren un camἰ esperançador pel Paἰs Basc, un camἰ qui, ho esperem, acabarà amb la soluciὁ del conflicte i un escenari de pau duradora al Paἰs Basc.

Nosaltres, antics membres del Parlament Europeu, desitgem subratllar :

–         Com ho van fer en el cas del procès de pau a Irlanda, les institucions europees podrien jugar un paper important per a promoure el procès de pau al Paἰs Basc.  En aquest sentit , la resoluciὀ aprovada pel Parlament a l’octubre del 2006 fou un important pas endavant.   El Parlament demanà  a la Comissiὀ de prendre mesures convenients per a promoure la pau al Paἰs Basc.   Ara ha vingut el temps de donar vigència en aquesta resoluciὀ.

–         També creiem  que com que l’Esquerra Abertzale s’ha compromès en l’ús de mitjans exclusivament pacἰfics i democràtics cal que sigui legalitzada per mor de fer que aquest procès sigui irreversible i que pugui donar lloc a un procès de converses multipartidistes

En conclusiὀ voldriem encoratjar el nostres col.legues del Parlament Europeu de treballar per ajudar a la soluciὀ de l’últim conflicte vigent al cor d’Europa »

Els Principis Mitchell sὀn els sis principis que van permetre a la comissiὀ internacional encapçalada pel senador dels U.S.A. George Mitchel d’assolir la pacificaciὀ a Irlanda del Nord. 

La declaraciὁ internacional de Brussel.les   fou, aviat farà un any,  signada per un gran nombre de personalitats compromeses en la consecuciὀ de la pau.  Entre altres John Hume, Desmond Tutu, Mary Robinson,  Frederik Willem de Klerk i la Fundaciὀ Nelson Mandela.

Aquest procès té també el recolzament de l’Al.liança Lliure Europea (ALE), el partit que representa, entre altres, les nacions sense Estat de la U. E. (cf. www.e-f-a.org).  El President de l’ALE, Eric Defoort,  a l’anunci de l’alto el foc d’ETA,  va demanar als Estats francès i espanyol de fer un pas endavant per aprofitar aquesta oportunitat histὁrica. 

De la mateixa manera l’esquerra abertzale,  en el terreny politic intern al reialme d’Espanya,  acaba de declarar un nou partit – SORTU – els principis del qual sὀn en coherència total amb els seus plantejaments internacionals i en conformitat absoluta amb la llei de partits.  La pilota  és ara de la banda d’Espanya.   Allà les forces que tenen interès al manteniment de la violència fan tot el possible per impedir la legalitzaciὀ del nou partit.  Cal que un cop més no es pugui veure que els independentistes radicals representen una fracciὀ important de l’electorat basc.   .  Hem de desitjar que triomfi el seny, la justἰcia,  la raὀ i la democràcia