Sobre el programa electoral de CDC

Sobre el programa de CDC pel 25 XI

Ràdio-Arrels, la ràdio nord-catalana, ha iniciat una sèrie d’entrevistes a personalitats polítiques representatives de les forces que estan en campanya electoral al Principat Ahir tocava a CDC. Jordi Vera, President de Convergència al Rosselló, resumia en tres punts el programa del seu partit :
1) reivindicació de l’Estat propi
2) referèndum d’autodeterminació
3 creació d’estructures d’Estat.
Anem per pams.
1)“Estat propi”? noti que enlloc surt la paraula independència. Un estat propi pot ser perfectament un Estat federat a dintre d’una Espanya federal. Solució que finalment podria acceptar el PSOE-PSC : ells ja ho són de federats i sabem prou bé el que això vol dir….
2)Referèndum d’autodeterminació ? D’acord ! Però, amb quina pregunta? Exemple d’ambiguïtat mantinguda : « Voleu que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa ? » Això es pot interpretar com : « Voleu que Catalunya esdevingui un nou Estat de la Unió europea ? ». Recordem que l’ampliació de la Unió requereix la unanimitat dels Estats membres. És evident que França i Espanya vetaran l’admissió de Catalunya. I aleshores què ? Tot Europa pressionarà Espanya per mor que accepti una fórmula federal. Els independentistes serem collonats un cop més : tindrem potser Estat propi però no la independència. La sola pregunta clara seria : « Voleu que la comunitat autonoma de Catalunya esdevingui un Estat independent ?».
3)Creació d’estructures d’Estat ? No sé gaire el que vol dir. Això és el paper d’una Assemblea Constituent elegida un cop proclamada la independència. Només un Estat pot decidir sobiranament de les seves estructures. No veig manera de posar el carro adavant dels bous.
Que em perdoni l’amic Jordi, però el programa del seu partit no em sembla prou clar i català.