HELICOPTERING DE CRISI A SANT ANIOL D’AGUJA

Feia prop de quaranta anys que no havia pas tornat a l’ermita de Sant Aniol d’Aguja. Aleshores hi havia anat com a contrabandista polític. Érem tres, pel camí de la Muga, duent propaganda subversiva als companys del PSAN. Teniem les motxil.les ben plenes.
Hi he tornat fa uns dies amb sis amics del Grup excursionista Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans. Aquí també vam emplenar les motxil.les. Però aquest cop duiem material de construcció : teules i taulons, entre altres.
Vam portar així el nostre « gra de sorra » a les obres de rehabilitació de l’antic refugi que es troba a tocant de la capella. Fa quaranta anys el refugi encara s’aguantava : haviem pogut amagar el « material » sota una llitera. Ara el teulat s’ha esfondrat.
Amb gran encert tres entitats excursionistes, la abans esmentada, Terra Aspre de Montagut, el Centre excursionista de Banyoles i la ja esmentada han constituït una associació federativa amb l’objectiu de rehabilitar el refugi. Són els Amics de Sant Aniol d’Aguja. Tenen web amb tota la informació pertinent i una adreça a la xarxa : [email protected]
Amb gran sentit de l’humor han anomenat « helicoptering » les diades de transport a peu del material. Cal dir que tampoc els matxos ho podrien fer degut a un passage força estret i a dos ponts penjants sobre el torrent.. A partir del final de la pista la caminada és d’uns 90 mns.Els bastaixos benèvols tant poden ser de les entitats respectives com exteriors. Aquestes poden també participar financerament a l’operació amb donatius de 10 euros com a minim.

« Helicoptering » és una mena de pam de nas a un mitjà de transport financerament inassequible. I aquest és l’aspecte potser més interessant de tot plegat. La crisi facilita la solidaritat, solucions alternatives, no contaminants, gratuïtes on la « paga » és la felicitat d’haver participat, en un ambient d’amistat, a una obra col.lectiva. A l’operació de Sant Aniol hi ha qualcom de l’esperit dels qui antanys aixequeren els humils ermites i capelletes de les nostres muntanyes, l’esperit d’un món alliberat de l’imperi dels diners. La sortida de la crisi passa per un canvi de civilització. L’operació de Sant Aniol és en el bon camí, en tots els sentits de la paraula. Les properes « jornades » seran el Dissabte 9 de març, el Diumenge 7 d’abril i el Dissabte 13 d’abril i el famós aplec, dit « dels francesos » perquè hi solen participar els de St Llorenç, es farà el 13 de maig.