Diada: del Canigo a la Meridiana

Diada: del Canigó a la Meridiana!

En 1992 es va constituir al Rosselló el Foment 11 de Setembre. Aquesta entitat es proposa, entre altres, d’organitzar cada any una Marxa al Canigó, a partir d’un municipi del peu de la muntanya, per celebrar la Diada a la Pica a la sortida del sol. Això s’ha fet cada any des d’aleshores. Al poble de sortida s’organitza, quan és possible, una recepció a l’ajuntament, i es fa una vetllada convivial al voltant d’un o diversos músics i cantants amb participació de la gent del poble. Es dedica la Marxa a una o diverses personalitats o entitats. L’acte a la Pica consisteix en la lectura d’un Manifest seguit pel cant de l’himne nacional.
.
Enguany la Marxa sortirà del poble conflentès de Taurinyà. Diverses manifestacions hi són previstes el Dimarts 8: a partir de les 15 h visita de l’esglèsia romànica de Sant Fruitós; a les 16 h passejada botànica al voltant del poble sota el guiatge de dos especialistes, Albert Mallol i Ma Àngels Llugany; a les 18 h 30: recepció a l’ajuntament; a les 19 h 30 sopar convivial tret del sarró; a partir de les 20 h 30 vetllada amb diverses actuacions: un esquetx dels Trucaires de la Llitera, músiques i cançons amb Guim Tuson Ganusa ,el conjunt Ambizic, la lectura d’un poema de Jacint Verdaguer: els dos Campanars, epíleg del “Canigó”. La vetllada serà sota la presidència d’honor del gran mestre de música tradicional: Maties Mazarico, veï del poble. Lendemà, Dimecres 9, la Marxa sortirà de Taurinyà a les 7 del matí a destinació del xalet refugi dels Cortalets passant pels orris de Llasseres. La Marxa serà sota el guiatge d’un excursioniste conflentès conegut a tot arreu , el president del GPRENC, Antoni Glory. Lendemà dia 10, si la meteo no ho impedeix, es celebrarà l’acte de preDiada a la Pica a sol ixent. La Marxa es dedica enguany a la memòria de Jacint Verdaguer i d’Ovidi Montllor. Per segona vegada el Foment ha decidit avançar la celebració per a permetre la participació a la manifestació de la Meridiana a Barcelona. (veure: xadica.cat/11desetembre/).

Tot i que a l’Estat francès el dia 11 no és festiu un nombre significatiu de rossellonesos seran presents a Barcelona convocats per la territorial nord-catalana de l’ANC. 5 o 6 autobusos baixaran plens per afegir-se a la gran manifestació amb el punter de color groc. D’altres baixaran pel seu compte amb cotxe o amb tren. L’ingent treball de sensibilització que l’Assemblea ha desenvolupat amb la territorial aquí al llarg de tots aquells anys explica aquesta mobilització. Tots sem conscients que el nostre futur s’està jogant amb les properes eleccions del 27 S. L’èxit de la Diada és un pas decisiu cap a la victòria de les candidatures independentistes. Es també important per mor que els governs, tant al nord com al sud, vegin que, contrariament al que podien pensar, els seus intents per espantar els catalans han fracassat.. I ho és igualment per ensenyar als nostres conciutadans europeus la força del moviment sobiranista.