PRESIDENCIALS

Presidencials franceses

A quatre dies de la primera volta de les eleccions presidencials podem treure algunes conclusions de la campanya electoral:
1) cap candidat s’ha pronunciat a favor dels drets imprescriptibles del nostre poble: llengua i cultura, autodeterminació.
2) dos candidats són obertament hostils al projecte d’emancipació de la nostra comunitat: la representant de l’extrema-dreta, Marine le Pen, i el representant de l’extrema esquerra, Jean Luc Mélenchon. Els dos vàren votar al Parlament europeu en contra de la resolució Alfonsi a favor de les llengües amenaçades (cas del català rossellonès, del bretó, de l’occità etc.), quan la quasi unanimitat dels diputats votàren a favor. Els dos volen enfortir el jacobino-bonapartisme per tallar els esforços nostres contra el procès colonitzador multisecular.
3) quatre candidats tenen algun punt formalment positiu en el seu programa: Benoit Hamon (PS), Jean Lassalle (Résistons), Philippe Poutou (Nouveau Parti Anticapitaliste) i Emmanuel Macron (En Marche) però, a la pràctica, en l’ activitat política, no hem pas vist gran cosa fins ara. Com en Macron el candidat Hollande nos havia promès de fer ratificar la Carta europea dels drets lingüístics. Aquí diuen que les promeses electorals comprometen únicament els qui les reben…

Res doncs de realment nou i simpàtic. Un cop més estaré dubtant Diumenge entre votar blanc o nul o votar sense entusiasme per un dels quatre esmentats. El 7 de Maig tindrem l’opció entre els dos candidats que hauran tret més vots a la primera volta. Votaré per impedir l’elecció de l’un dels dos hostils i si, per desgràcia, s’havia de triar entre ells dos, crec que, resistint belleu a la temptació del vot blanc o nul, votaria pel qui em sembla – potser m’equivoqui – el menys dolent dels dos, en Mélenchon.

Per sort durant aquesta tristíssima campanya la revolta antiimperialista de Guiana recorda oportunament que l’interpretació que fan del lema de la República: Liberté, Egalité, Fraternité es tradueix en els fets per Opressió, Desigualtats, Divisió