El canvi climàtic

La passivitat dels governs contra l’escalfament global del planeta tindrà un cost astronòmic per a l’economia mundial, que d’aquí a deu anys pot portar a una crisi econòmica sense precedents.

Aquest és el missatge que ha donat a conèixer Tony Blair i el govern britànic a partir d’un informe encarregat a l’execonomista en cap del Banc Mundial Nicholas Stern sobre els efectes i les conseqüències del canvi climàtic.

Fa pocs dies les Nacions Unides van fer públic un altre informe en el qual s’assegurava que està demostrat que el canvi climàtic és conseqüència de l’activitat humana, sobretot per les emissions de diòxid de carboni que produeix l’efecte d’hivernacle.

En l’aspecte científic aquests informes no diuen res de nou i se sumen a molts altres, fets per científics i ecologistes, treballs que des de fa anys avisen del desastre mediambiental que s’aproxima si no es posa remei a la contaminació.

Els governs fins ara no s’ho havien pres seriosament i només havien fet algunes accions més simbòliques que efectives, com ara el protocol de Kyoto, al qual mai s’han sumat els països més contaminants, i molts dels estats que l’han subscrit l’incompleixen, com és el cas de l’Estat espanyol.

La Unió Europea també ha fet grans propòsits per anar més enllà de Kyoto, però de moment res d’això no s’ha traduït en una lluita efectiva per reduir la contaminació. Com sempre la UE és queda amb grans declaracions, que després no es porten a terme perquè els socis europeus no es posen d’acord.

La novetat de l’informe de Stern és que, aquest cop diu que, si no es fa res el canvi climàtic tindrà un efecte demolidor sobre l’economia, i adverteix que els governs han de fer avui grans inversions per reduir les emissions de gasos contaminants o el cost que en pagarem en el futur serà molt més car.

Si bé la conscienciació del problema ambiental no ha tingut cap resposta, sembla que l’efecte sobre l’economia ha encès totes les alertes i una mostra d’això és que el govern britànic es mostra decidit a convèncer els països industrialitzats.

És que només es mouen quan els hi toquen la butxaca!!!!!!!