Vitel·la

La vitel·la és un pergamí de qualitat fabricat amb pell de vedell molt jove. Diuen que la majoria de les obres de l’edat mitjana es feien amb aquest material i que 45 dels 180 exemplars de la Bíblia de Gutenberg van ser impresos en vitel·la. Aquest pergamí representa l’inici de la galàxia Gutenberg, de l’era de la impremta. Malgrat el que es digui, és ben viva. I precisament amb el nom de Vitel·la s’ha obert fa poques setmanes una nova llibreria a l’Escala. Gemma Garcia, que fa cinc anys va iniciar l’aventura de crear l’editorial Vitel·la, ara amb la mateixa valentia i mantenint el nom de l’editorial ha obert llibreria. Dissabte, en aquest nou espai cultural de l’Empordà, l’editor Quim Curbet i el gestor cultural Jaume Badia presentaven Noves vides amb nom, de Joaquim Nadal. En aquest llibre, una de les vides que recull l’autor és la de Pere Rodeja. Just dimecres passat, Oriol Ponsetí obtenia el 30è premi Manuel Bonmatí de periodisme, per l’article El carrer d’en Pere Rodeja, dedicat a la llibreria Geli de Girona, vista com si fos un carrer més de la ciutat. La galàxia Gutenberg, el paper imprès, l’olor de llibres… tenen vida i continuaran vives amb llibreries amb història com can Geli o amb iniciatives com Vitel·la.