Un gat vell de la política

Un gat vell de la política

Gerhard Schroeder

Gerhard Schroeder amb 61 anys, nascut a la ciutat alemanya de Mossenberg, és llicenciat en dret per la Universitat de Gotinga, encara que la seva professió des de fa anys és la política. És un lluitador nat, un gat vell en la política amb un estil propi que li ha funcionat bé fins ara. Només cal recordar la victòria que va obtenir en les eleccions del 2001. Contra pronòstic de totes les enquestes va guanyar àmpliament els comicis. La seva presència i interès humà arran de la gravetat de les inundacions que va viure Alemanya setmanes abans de les comtesa electoral van ser decisius en el resultat. Els ciutadans li ho van agrair i el van votar.

Ara ha convocat les eleccions per al dia 18 de setembre, i en aquesta ocasió també la majoria de sondejos electorals li van en contra. Ha forçat la situació al límit per poder convocar les eleccions, i ha forçat la derrota d’una moció de confiança que va merèixer la intervenció del Tribunal Constitucional, que finalment va avalar la convocatòria de les eleccions.

Després de set anys de coalició entre Verds i socialdemòcrates, el resultat és que Alemanya és el país europeu que ha experimentat menys creixement econòmic, amb 5 milions de desocupats. El seu pitjor enemic en aquestes eleccions no és la candidata democratacristiana Angela Merkel, sinó la situació econòmica del país. A favor hi té la seva posició contrària a la política dels EUA en la guerra de l’Iraq i especialment contra el president Georges Bush, una de les poques coses que els ciutadans alemanys li tenen en consideració.

Schroeder no ho té gens clar, sobretot després de la forta davallada que va viure el Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) en les eleccions regionals de Renània del Nord-Westfàlia, que fins aleshores havia estat un feu socialdemòcrata, a banda d’altres derrotes electorals viscudes darrerament.

Si en aquesta ocasió, també contra pronòstic, Gerhard Schroeder tornés a guanyar les eleccions, aleshores podria portar a terme el seu programa de reformes econòmiques que suposen una retallada important a l’estat del benestar, un programa molt impopular i que ha cultivat moltes crítiques, però que el canceller està disposat a executar.

(Publicat al diari El Punt 7/9/2005)