El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Dites i pobles

A Portbou, la tramuntana s’emporta el bou; manresà i home de bé no pot ser; a Tarragona manxen i a Reus enganxen; Tortosa, ciutat ventosa; a Setcases tots són lladres, a Molló fins el rector…; a Begur, pluja segur; a la plana de Vic, nou mesos d’hivern i tres d’infern. Aquestes són només algunes de les dites tòpiques que el paremiòleg Víctor Pàmies està recollint en el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans (http://topica.dites.cat). Es tracta d’un bloc que inclou una fitxa de cada un dels prop de 2.000 municipis dels Països Catalans, dins de la qual es pot consultar els refranys relacionats amb el municipi cercat. El projecte, que es va impulsar aquest estiu, de moment ha recollit les dites de més de 390 poblacions. Per això l’autor ofereix als usuaris la possibilitat de fer arribar refranys dels pobles que encara no tenen la fitxa oberta –com ara Sant Feliu de Guíxols, Manlleu, Ripoll o Lleida– o bé que els internautes puguin aportar dites que encara no han estat incorporades al mapa.

Les fitxes també inclouen el gentilici de la població, els nuclis de població que depenen de cada municipi, un enllaç al mapa de Google Maps i si els seus habitants són coneguts amb algun malnom. Així descobrim que els reusencs són coneguts com a ganxets i els de Tarragona com a pelacanyes; els tianencs se’ls coneix per saltamarges; els xativins reben el malnom de socarrats i els sabadellencs, saballuts.
I ja ho sabeu, si aneu a Calafell, bella platja i vell castell; a Mollet ballen amb les calces a la mà; i a més a més, no hi ha terra com Granollers, i per millor, la de Mataró, i per no haver de fer res, la de Montornès.

Sabíeu que…
Les dites tòpiques són refranys que tenen a veure amb llocs, poblacions, muntanyes, etcètera, que han passat de generació en generació i que molts cops han estat creats i estesos amb mala bava pels pobles veïns.