El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

S’acosta Sant Jordi i considero que és un bon moment per fer un repàs dels llibres més destacats que s’han publicat en el darrer any relacionats amb la llengua. Aquí en teniu un tastet.
En primer lloc un dels manuals que han tingut més èxit aquests últims mesos ha estat El catanyol es cura (Barcanova, 2012), del filòleg Pau Vidal. Amb aquest terme l’autor anomena el català oral o escrit que és ple d’interferències del castellà i que és tan estès actualment. D’una manera amena i propera, Vidal ens ajuda a descobrir per què no podem fer servir segons quines paraules o expressions, com ara triler, bulto, xiringuito, per suposat i exitós, a través d’exemples extrets de la vida real.
Una altra de les novetats editorials recents molt recomanable com a eina de consulta és la Gramàtica catalana de la A a la Z (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012), de Marta Mas Prats i Albert Vilagrasa Grandia. Aquesta gramàtica és molt útil perquè permet cercar i resoldre fàcilment els dubtes que presenta el català. A més, és un manual a l’abast de tothom, de gran utilitat tant per a estudiants com per a professors o per a qualsevol altra persona que escrigui habitualment en català i que necessiti una eina que li solucioni els dubtes gramaticals.
Finalment, dues recomanacions més per a aquells lectors interessats en l’ús de la llengua: La dèria del català (La Magrana, 2013), de Rudolf Ortega, que fa un repàs de la història de la llengua cercant quins factors han convertit el català en un cas únic de supervivència entre les llengües minoritàries, i Qui estima la llengua la fa servir (Barcanova, 2013), del psicòleg i especialista en identitat lingüística i autoestima grupal Quim Gibert, que exposa els motius pels quals els catalans tendim a canviar d’idioma quan el nostre interlocutor és castellà.