El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

La notícia aquesta setmana que a quatre localitats catalanes els gossos, els gats i les fures s’han de vacunar obligatòriament contra la ràbia perquè un gos infectat pel virus hi va passar fa pocs dies, m’ha fet pensar en el refrany “mort el gos, morta la ràbia”, que significa que un cop que hem suprimit la causa, desapareixen també els efectes, com la dita sinònima “morta la cuca, mort el verí”.
Si la setmana passada parlàvem que els gats són els protagonistes de diversos refranys (“jugar al gat i la rata”; “ser un gat vell”), avui veurem altres dites referides als animals. En primer lloc, cal destacar que aquest tipus de refranys realcen les virtuts o els defectes dels animals i serveixen per equiparar-los a actituds humanes. Sense anar més lluny, cada dia fem servir expressions, com ara anar brut com una guilla, ser mentider com la gaseta, ser llest com una mostela o lleuger com una daina, que fan referència a maneres de ser que tant es poden atribuir als humans com als animals.
Un dels animals que més proverbis han generat per la seva proximitat amb l’home és el gos. La seva fidelitat ha donat lloc a dites com ara “anar darrere com un gos”, “ser fidel com un gos” o l’expressió “ser un gos”, que ja és més despectiva perquè denota una actitud més servil, submisa i aduladora. Entre els refranys més coneguts de gossos hi ha “estar més content que un gos amb un os” i “gos que lladra no mossega”, que explica que les persones que criden i amenacen molt sovint són les que menys por ens haurien de fer. També hi ha la dita “quan els gossos lladren, alguna cosa senten”, que vol dir que quan corre un rumor, encara que no sigui del tot cert, alguna cosa hi ha de veritat.
I la setmana que ve continuarem parlant d’animals. Saben què vol dir “llops amb llops no es mosseguen”?

Altres dites
Relacionades amb els gossos, també tenim dues dites contraposades: “viure com un gos”, sense poder fer altra cosa que treballar; i “lligar els gossos amb llonganisses”, que vol dir gaudir de gran abundància i benestar. I recordeu que gats i gossos no tenen bon conviure: “el gos i el gat, no els posis al mateix plat”; “viure com gat i gos”, i “gendre i sogra, gat i gos”.

 

(Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 21 de juny del 2013)