El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Darrere o darrera?

«Darrera la cortina has pogut contemplar-la / sense que ella ho sabés. / Tenia el cos molt bell i una mirada / suau, melangiosa. / Per uns instants el seu món ha envaït el teu món, / l’ha mestrejat sense cap violència.» Per commemorar el desè aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol, he escollit aquests versos del poema «L’adolescent» del recull Per preservar la veu (1985), que ens serviran com a pretext per parlar avui de la forma rere i de tots els seus derivats: darrere, enrere i endarrere. Molts cops aquest mot i els que se’n deriven generen confusió perquè no sabem si s’han d’escriure amb a (com apareix en el primer vers que citàvem: «Darrera la cortina has pogut contemplar-la») o e final. El dubte no és superflu perquè durant molt anys ―per exemple, quan es va escriure aquest poema― rere, darrere, enrere i endarrere s’escrivien amb a final, per això no és d’estranyar que ho haguem vist escrit múltiples vegades. Va ser Pompeu Fabra qui va fixar que els mots rera, darrera, enrera i endarrera s’escrivien acabats amb a, però ja fa uns anys que l’IEC va decidir canviar la normativa per raons etimològiques i perquè els dialectes occidentals pronuncien rere amb el so e final. En el cas dels mots compostos formats amb rere, s’aplica el mateix criteri: rerecor, rereduna, rerefons, rereguarda, rerepaís.

Ara bé, cal diferenciar la forma darrera, que sí que és correcta en català com a sinònim d’‘última’, del mot darrere, que tant pot fer d’adverbi («Vés darrere, que aquí no hi ha lloc»), com de nom («Agafa la bossa de darrere») o de preposició («El jardí és darrere la casa»). Un exemple de l’adjectiu darrera el trobem en els versos d’un dels primers poemes de Miquel Martí i Pol «Ara reposo plàcidament»: «Ara reposo plàcidament / i em retallen el paisatge dos farbalans blancs. / I veig: un cel emboirat, immòbil, / i les cases, / cadascuna amb el seu secret, / i molta gent que camina / indiferent a la seva mirada, / i una peripècia, la darrera, / de la darrera oreneta.»

 

Sabíeu que…

Darrera només és correcte quan es tracta del sinònim de l’adjectiu femení última. L’adverbi, el nom i la preposició darrere l’escrivim amb e final.

 

(Article publicat el 8 de novembre al suplement Cultura d’El Punt Avui.)