El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Durant el dia estem envoltats de sorolls, sobretot els que vivim a ciutat. A banda de les múltiples onomatopeies que tenim per imitar els sorolls del nostre dia a dia —catacric-catacrac, nyic-nyic-, tic-tac, xip-xap, xup-xup, plof— , hi ha un munt de paraules que descriuen tota aquesta sonoritat. El brum és la remor sorda que fa el vent quan brum, és a dir, quan fa soroll. El verb brumir prové de l’encreuament de bonir i brunzir, que signifiquen, respectivament, ‘fer una remor sorda i contínua un abell, una multitud, etc.’ i ‘produir un brunzit un cos que es mou ràpidament dins l’aire’. Relacionats amb el temps, també tenim borinor, que és el soroll sord i llunyà que precedeix un temporal; el bramul, el ‘soroll intens de la tempestat, de la mar avalotada, o la mateixa paraula remor i els seus derivats: remoreig, remorejar

De paraules relacionades amb els sorolls que fan els animals, en trobem diverses, per exemple piuladissa, que és quan molts ocells piulen alhora.

L’escarritx és el ‘cruixit de les dents en fregar les de dalt amb les de baix’ i, per extensió, també és el soroll aspre que fa una cosa. Un soroll sec, agut, sobtat, produït per un tret, una ruptura, un cop de fuet, etc., és l’esclafit, i un soroll estrident, un estridor. La saragata és una bullícia, amb crits, gatzara. De significat semblant és el mot tabustol, que vol dir cridòria, soroll de crits, com esvalot. Un trontoll és el soroll repetit que fa una cosa quan es mou o se sacseja. I un xerric tant és el soroll que fa una cosa quan cruix o carrisqueja com el soroll que, en beure a galet, es produeix quan passa l’aire aspirat entre el paladar i la punta de la llengua, d’aquí l’expressió «beure a xerric», a galet. Un altre mot per recordar és xiulit, que és el so que es produeix quan una persona xiula.

Altres paraules més usuals relacionades amb els sorolls, i que també podeu trobar en el portal web Rodamots, són dring, estrèpit, enrenou, terrabastall, fressa, borinor i gatzara.

 

Sabíeu que…

 

En català hi ha un munt de mots que descriuen els sorolls que sentim cada dia. No és el mateix un terrabastall, que un brum, un xerric o una xiscladissa. La pàgina web de Rodamots en fa una tria ben interessant.

 

(Article publicat el 21 de març del 2014 al suplement Cultura d’El Punt Avui.)