El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

L’adverbi malament pren la forma mal quan apareix davant de participi. Direm «Aquest llibre està molt mal escrit», i no «Aquest llibre està molt *malament escrit», o bé «Aquesta ampolla està mal tapada», i no «Aquesta ampolla està *malament tapada». El mateix succeeix amb l’adverbi bé, que es converteix en ben quan precedeix la forma verbal: «Aquesta feina està ben feta», i no «Aquesta feina està *bé feta». Aquestes formes, com hem dit, només s’usen davant de participi i són incorrectes en altres construccions, com ara «Si *mal no recordo, fa dos anys de la inauguració», en comptes de «Si no recordo malament, fa dos anys de la inauguració».

L’adverbi mal també és molt productiu en la formació de compostos. Per exemple, en els adjectius malordenat, malsà, malsegur, malsofert, malintencionat, malsonant, malsucós i malvist. L’adverbi, en aquests casos, ha mantingut el seu significat original: una persona malnodrida és una persona que es nodreix malament i no algú que no es nodreix, que sí que tindria el significat desnodrit. Ara bé, hi ha altres casos en què l’adverbi ha perdut el significat i ha passat a negar el segon element del compost. Per exemple, malcreient no és un nen que creu malament, sinó, un nen que no creu, així com malobedient, que és una persona que no obeeix i no pas algú que obeeix malament.

També trobem molts verbs formats amb l’adverbi mal convertit en prefix, com ara malcriar, malacostumar, malaconsellar, malpensar, malcasar, malferir, malparir, malparlar, malpensar, malprendre, maltractar, malveure, malviure; i substantius, com per exemple, malson, malnat, malformació, malentès i malvolença.

Ara bé, hi ha algunes formes amb l’adverbi mal que sovint es confonen perquè, tot i que estan molt fixades, es continuen escrivint separades perquè l’adverbi no actua com a prefix. Seria el cas de mal humor, que escrivim separat, tot i que en canvi trobem al diccionari l’adjectiu malhumorat, que sí que va junt. O bé, mal educat o mal educar, que s’escriuen separats, malgrat que altres formes molt pròximes quant a significat, com ara malcriat o malcriar i malacostumat o malacostumar, les trobem escrites juntes al diccionari.

 

Sabíeu que…

 

En català, escrivim junt malgastar, malpensar, malacostumar, però mal educar i mal interpretar s’escriuen separats, perquè en aquests casos l’adverbi mal no actua com a prefix.

 

(Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 13 de juny del 2014)