El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Un esborrall a l’esborrany

 

Tot sovint hi ha paraules que confonem perquè tenen significats molt semblants. No és el mateix un destí que una destinació o provar una cosa o emprovar-se-la. Per usar-los correctament és important saber-ne bé el significat. Per exemple, entre runa i ruïna, cal diferenciar que una runa és el conjunt de les pedres, trossos de guix i ciment, ferros i altres materials que queden quan s’ha ensorrat una casa o un edifici, i les ruïnes són les restes d’un edifici o una ciutat que s’ha ensorrat o que es conserva en molt mal estat.

 

Un altre parell de mots que sovint es confonen és cita i citació. Una persona té una cita quan ha quedat de trobar-se amb algú en un lloc i una hora determinats, en canvi, una persona fa una citació quan reprodueix un text o un fragment d’un text. També és curiós advertir que en català existeix la paraula deport, que és una recreació, un esbarjo a l’aire lliure, és a dir, que no té el mateix significat d’esport. Tampoc és el mateix un peregrí, que és rar i es veu poques vegades, que un pelegrí, una persona que per fe i devoció fa un viatge a una església o a un lloc sagrat. I amb què tapem una olla perquè bulli abans, amb una tapa o una tapadora? Amb una tapadora, perquè la tapa només la fem servir per tancar per la part de dalt una capsa, una caixa o d’un recipient. I què fem amb la tovallola, ens assequem o ens eixuguem les mans? Ens les eixuguem, perquè el verb assecar és treure la humitat d’una cosa que per si sola ja en té com per exemple un rierol o una font; en canvi, eixugar fa referència a treure la humitat a una cosa mullada, com ara les mans, la cara o la roba. I entre falda i faldilla? En català, com en castellà, també existeix la falda però designa la part del vestit que cobreix el cos de la cintura cap avall.

 

A l’escola també podem escoltar tres paraules força semblants: esborrall, esborrany i esborrador. L’esborrall és una taca que es fa al paper mentre escrivim, amb la tinta d’un bolígraf, per exemple. Mentre que l’esborrador es fa servir per esborrar la pissarra i l’esborrany és un primer escrit o un primer projecte d’una cosa que després pot ser modificada o corregida.

 

Sabíeu que…

 

Convé fer un ús precís de les paraules i diferenciar mots que poden semblar sinònims (capsa i caixa), o que, tot i ser molt semblants, tenen significats diferents (planell i plànol) i evitar les formes imprecises (això, allò, cosa, fer).

 

(Article publicat el 3 d’octubre del 2014 al suplement Cultura d’El Punt Avui.)