El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Saben d’on prové la paraula leotard? I el mot dòberman? El senyor Jules Léotard (1838-1870) va ser un acròbata de circ que va popularitzar el nom de leotards perquè sempre vestia molt cenyit i feia les acrobàcies amb aquestes mitges gruixudes. En català, però, tot i que aquesta paraula està molt estesa, el DIEC no la recull i n’hauríem de dir mitges-pantaló o mitges-pantalons. D’altra banda, l’origen de la paraula dòberman és ben curiós: Karl Friedrich Louis Dobermann (1834-1894) era un recaptador d’impostos alemany que volia un gos que el defensés perquè sempre viatjava carregat de diners. Va fer diversos encreuaments de races de gossos amb aquest perfil i en va sortir el dòberman, tot i que llavors els gossos d’aquesta raça eren força diferents en aparença dels que coneixem actualment.

I la paraula carpaccio, gilet o pantaló, d’on provenen? Tots aquests mots són, com leotard i dòbermans, epònims, paraules que provenen d’un nom de personatge, o “paraules amb cara i ulls”, com explica el filòleg David Paloma, autor del llibre Personatges convertits en paraules. L’obra és tota una novetat perquè fins ara en català no hi havia un llibre que agrupés epònims, i en aquest en podem trobar més de 150. Cada entrada inclou informació biogràfica del personatge, aspectes interessants de la paraula des del punt de vista filològic i alguna curiositat sobre el mot.

D’epònims, n’hi ha que tenen un origen més transparent, com ara kafkià, marxisme, maquiavèl·lic, calvinista, platònic, i d’altres són objectes que porten el nom del seu fundador. Per exemple, Marcel Bich (1914-1994) va inventar el bolígraf bic; James Watt (1736-1819) fou un enginyer i mecànic a qui devem la invenció de la unitat de potència watt, i Antoine Joseph Sax (1814-1894) va ser fabricant d’instruments musicals i va crear el saxo, el saxofon o el saxòfon.

Hi ha d’altres epònims que deuen el seu nom al personatge no perquè aquest inventés un objecte, sinó perquè el personatge en qüestió va fer alguna cosa que el va fer famós o va protagonitzar una anècdota que el va catapultar a la fama. Per exemple, d’on prové la paraula boicot? D’un terratinent anglès, Charles Cunningham Boycott (1832-1897), contra el qual es va fer el primer boicot de la història, ja que es va negar a abaixar els cànons dels arrendataris en una època de males collites. I sacher? De Franz Sacher (1816-1907). Sacher era un aprenent de pastisser austríac que treballava de reboster a la cuina del ministre d’Afers Estrangers. Un dia el cap de cuina va caure malalt i Sacher no va tenir cap altre remei que crear un pastís per a uns convidats. Segons explica Paloma, va untar amb melmelada d’albercoc dos pisos dels pastissos que s’estaven preparant  i els va cobrir amb una capa de xocolata. El pastís va agradar tant que Sacher es va convertir en un pastisser molt reconegut.

 

Sabíeu que…

Hi ha molts epònims que tenen un origen mitològic (apol·lo, afrodisíac, morfina, cereal…) i literari (lolita, celestina, casanova, arlequí…).

 

(Article publicat l’1 de maig del 2015 al suplement Cultura d’El Punt Avui.)