El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

L’estelada normativa

A poques setmanes de les eleccions més importants a les quals s’enfronta aquest país des de fa anys i panys, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va decidir incorporar el substantiu femení estelada al diccionari en el sentit de ‘bandera groga amb quatre faixes vermelles i un triangle a l’asta que té al mig una estrella de cinc puntes, símbol del moviment per la independència de Catalunya o dels Països Catalans’. Fins ara el diccionari normatiu només recollia aquest mot com a substantiu amb la definició de ‘conjunt dels estels del firmament’ i com a adjectiu amb els sentits de ‘ple d’estels’, ‘ornat amb un estel o amb més d’un’ o ‘amb una clapa blanca al front’.

 

Aquesta, però, no és l’única modificació que es va incorporar al diccionari normatiu abans de marxar de vacances. S’hi ha fet prop de tres-centes modificacions en categories gramaticals, exemples, definicions…, entre les quals destaquen l’adjectiu candent que, per extensió, ara també significa ‘que desperta un viu interès per la seva gravetat o urgència’; l’ampliació del significat del mot crac, que fins ara volia dir només el soroll que fa una cosa que es trenca o la fallida d’una empresa, i que ara també significa ‘as’ («El crac de l’equip va fer un gol») i ‘droga derivada de la cocaïna’. Així mateix, s’ha incorporat una accepció en el verb denominar que remet a anomenar-se, quan fins ara denominar tenia un ús transitiu (‘donar un nom a una persona o una cosa’). També el verb concloure inclou des del juliol la remissió al verb acabar («Concloure un discurs»). D’aquesta manera, s’han regularitzat accepcions que en la llengua són ben freqüents i que ja s’usaven en alguns casos en els mitjans de comunicació.

 

La nova actualització també ha afegit al diccionari una cinquantena de mots, entre els quals hi ha els femenins de jutge, metge i batlle, creuerista, vacacional, fibromiàlgia, paradista, olivada, desvelar i carpa, en el sentit de l’envelat d’un circ, i s’ha regularitzat la definició de totes les categories esportives: benjamí, aleví, infantil, cadet, juvenil, júnior i sènior.

 

 

Sabíeu que…

Al DIEC 2 també s’hi ha afegit algunes locucions com ara després de tot (‘al capdavall’), de dia (quan hi ha claror), de grapes, sense més ni més, o expressions com per exemple no ésser-hi tot.

(Article publica el diumenge 20 de setembre al suplement Cultura d’El Punt Avui.)