El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

Rebombori diacrític

La reforma ortogràfica que ha impulsat la Secció Filològica de l’IEC, que inclou la reducció dels accents diacrítics, ha aixecat molta controvèrsia les últimes setmanes. El debat a les xarxes socials ha estat intens i apassionat (sempre s’ha dit que som un país de filòlegs!). Els detractors de la reforma s’han sentit atacats, molestos, i han fet bandera de diacrítics que ara tenen els dies comptats, com ara dóna/dona i vénen/venen. Però els que han vist amb bons ulls la reforma, entre els quals m’hi incloc, són del parer que simplificar aquesta norma serà útil per a aquells que aprenguin el català (no per a nosaltres, que haurem d’aprendre la llista reduïda). Moltes de les paraules que en duien tenen un significat específic i s’usen poc, i en la majoria de casos pel context ja sabem a quina paraula ens referim. És evident que sempre es poden fer jocs de paraules i crear frases com la que aquests dies corria per les xarxes, «La dona dona un os d’os al net net», però fins i tot en aquest cas el parlant és capaç d’entendre la frase. Tot i així per a aquests casos, si hi ha ambigüitat, l’IEC preveu la possibilitat de poder mantenir l’accent diacrític.

Els catorze mots monosíl·labs que mantindran el diacrític, perquè els aneu practicant, són bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. Fins ara es posava aquest accent distintiu a cent cinquanta paraules. Pompeu Fabra només havia posat accent diacrític a una cinquantena de paraules, però la llista havia anat creixent descontroladament, sobretot pels derivats dels mots amb diacrític, que fins ara mantenien l’accent. L’absència d’accent en aquests derivats serà una altra de les novetats de la normativa ortogràfica. Això, per exemple, afectarà els derivats de déu (adeu, adeu-siau, marededeu), de món (rodamon) o de pèl (contrapel), que no s’accentuaran. .

Entre altres novetats, la reforma ortogràfica també afectarà els mots prefixats i compostos que tenen el segon formant començat per erra. Quan el so de la erra apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical s’escriurà doble erra, per exemple, en mots prefixats com ara arrítmia, corresponsable, erradicar i errumpent.

 

Sabíeu que…

Fabra només va marcar una cinquantena d’accents diacrítics, però la llista havia anat creixent fins als cent cinquanta casos.

 

(Article publicat a El Punt Avui el 16 d’octubre del 2016)