El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nuriapuyuelo
Articles
Comentaris

La segona edició del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) ja ha estat actualitzada en línia d’acord amb la nova normativa ortogràfica de l’IEC. Per tant, les paraules que han suprimit l’accent diacrític, com ara net, os, rodamon i marededeu, ja es poden trobar en el diccionari. A més d’incloure aquestes novetats ortogràfiques, el diccionari ha incorporat quaranta-sis paraules noves, entre les quals destaquen desnatat, disseccionar (fins ara només s’hi recollia dissecar), dron, ebrenc, subratllat, vegà i les lletres de l’alfabet àrab.
A banda de totes aquestes incorporacions, l’IEC ha fet més de dues-centes modificacions en mots que ja recollia el diccionari. Per exemple, la definició de síndrome de Down ha passat de ser una “afecció congènita causada per una alteració de la dotació cromosòmica, caracteritzada per un aspecte especial que recorda els individus de raça mongòlica i per una deficiència mental”, a ser-ho “per una discapacitat intel·lectual i uns trets fisonòmics especials, com ara un crani petit, l’occípit pla, els ulls petits i oblics i la cara ampla”. També ha estat modificada la definició de calçot: fins ara un calçot era un “grill de ceba blanca cultivat especialment per a ésser menjat al caliu” i ara és un “grill de ceba blanca que se sol coure a la flama”.
Aquestes modificacions són necessàries per actualitzar algunes informacions del diccionari que no són del tot correctes. A petició d’uns alumnes de tercer d’ESO de Cabrils, per a la pròxima revisió del diccionari normatiu, caldria revisar també la definició de sexe, que es podria qualificar d’antiquada i retrògrada. Sexe: “Conjunt de les peculiaritats bioquímiques, fisiològiques i orgàniques que divideixen els individus d’una espècie en mascles i femelles i fan possible entre ells, mitjançant els adequats processos de conjugació o fecundació, una periòdica modificació de la informació genètica.”

Sabíeu que…
El diccionari també ha incorporat altres mots, com ara arrítmia, trapezoidal i erradicar, que han estat modificats arran de la reforma ortogràfica.

(Article publicat al suplement “Cultura” d’El Punt Avui el 21 de març del 2017.)