Els molins de les Garrotxes

Escrivia Fernand Braudel, gran historiador del Mediterràni, que l’era industrial havia començat amb l’aparició de molins, màquines funcionant amb energies hidràulica o eòlica, i va permetre moldre el blat i fer farina, un dels elements de base de la dieta occidental. Per fer funcionar els molins, els nostres avantpassats han degut domesticar l’energia de l’aigua i per fer-se, han construït canals sobre els rius, construccions que van portar un cabal bastant regular per fer girar la roda, que sigui hivern o estiu.

Guardem encara als països catalans qualques canals qui  han permés també l’aparició d’una vegetació densa i propícia als calents dies d’estiu: el rec del molí d’en Dorra a l’Empordà, el canal de Tuïr o de Bao al Rosselló.

També a les Garrotxes, a Catalunya Nord, regió ubicada al Nord de la carretera 116, vall encara força rural i tradicional, s’hi conserva aquest patrimoni industrial. A més a més, el podeu descobrir el proper cap de setmana amb un esdeveniment organitzat pels pobles d’Aiguatèbia i Ralleu.

El programa serà el següent:
– 18 de maig
10h: visita del molí Foulon
14h: exposició “Creacions a l’entorn de la lana”.
16h: Diaporama del patrimoni hidràulic a les Garrotxes seguit d’un pica-pica amb bunyetes.

– 19 de maig:
10h: visita guiada al vilatge d’Aiguatèbia, descoberta del patrimoni.
12h: Aperitiu ofert.
12h30: Pica-pica “sortit del sarró”.
14h30: visita guiada al vilatge de Ralleu.

Per saber-ne més, aqui va el mail i el telèfon: [email protected], 06 86 63 15 96

I tu, coneixes antics recs de molins a la teua comarca?

Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya Nord, Hidràulica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.