El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/tonidalmau
Articles
Comentaris

La Moncloa ha posat el crit al cel per la difusió en alguns mitjans de la foto en la qual apareixen el president Obama i la seva muller junt amb el matrimoni Zapatero i les seves dues filles. La imatge -amb el detall sorprenent de l’estètica gòtica de les dues menors- va ser captada durant una recepció oficial en el Metropolitan Museum de Nova York i va estar penjada divendres durant poc més d’una hora en el web del Departament d’Estat nord-americà, fins que la van retirar a petició de la delegació espanyola. L’agència Efe, coneixedora que Zapatero vol preservar la intimitat de les dues filles, no la va difondre però immediatament la fotografia va començar a circular per internet i va acabar apareixent en alguns diaris i cadenes de televisió.

L’episodi torna a encetar un cert debat periodístic, polític i jurídic. L’article 18 de la Constitució protegeix el dret a la pròpia imatge i els articles 2 i 3 de la Llei de Dret a l’Honor fan el mateix, establint que no es considerarà intromissió il·legítima sempre i quan hi hagi hagut consentiment dels implicats. Tot i això, l’article 8è de la mateixa llei estableix que el dret a la pròpia imatge no pot impedir que es facin fotos a persones que tinguin “un càrrec públic o una professió de notorietat o projecció pública” i la imatge es capti durant un acte públic o en llocs oberts al públic, amb la qual cosa hi ha un ampli ventall de possibilitats i d’interpretacions.

Els matrimonis Obama i Zapatero tenen dimensió pública, però succeeix el mateix amb les dues filles del president espanyol? Si la pregunta es formulés en els Estats Units o a Gran Bretanya, la resposta seria que sí donat que allà els polítics acostumen a aparèixer en públic amb tota la família. A l’estat espanyol, en canvi, amb l’excepció prou coneguda de l’Aznar, hi ha una certa tradició a no exhibir els fills i només durant les campanyes electorals o en actes molt concrets apareixen les parelles dels líders.

Fins ara Zapatero ho havia fet així, però l’atracció que Obama exerceix a nivell mundial i la necessitat d’aparèixer al costat del president nord-americà desprès d’anys de viure d’esquenes a la Casa Blanca durant l’època Bush, l’ha fet caure a la trampa. És ell, en definitiva, qui ha posat a la seva família a l’escenari. No hi ha consentiment exprés, però es tracta d’un acte públic amb personatges públics i la intimitat de les dues noies queda d’alguna manera preservada pixelant els seus rostres, cosa que, per cert, moltes agències i mitjans no acostumen a fer quan es tracta de menors fotografiats a països del tercer món.