El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

La Retirada

El Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló ha editat un llibret d’una quarantena de pàgines on s’apleguen tots els actes que es fan en aquesta zona per recordar els 70 anys de la fi de la Guerra Civil, per bé que a l’altra banda de l’Albera no en diuen pas la fi de la Guerra Civil, ni tan sols l’inici de l’Exili, sinó La Retirada, un concepte que mantenen sense traduir al francès perquè s’ha convertit en el mot que identifica aquells fets de la mateixa manera que Descobriment, Holocaust o Gran Marxa són substantius genèrics que un cop tocats amb una majúscula remeten a un fenomen perfectament emmarcat en un espai i un temps concret.
El temps i l’espai de La Retirada sĂłn, respectivament, el 1939, les platges del RossellĂł i els filats que van proliferar ara fa set dècades a bona part de la Catalunya del nord i les regions llenguadocianes d’Aude, Erau, Gard i Losera. No farĂ© cap comparaciĂł, ni numèrica ni qualitativa, però una quarantena de planes farcides d’actes, homenatges, exposicions, trobades i conferències repartides en trenta-cinc municipis no tenen res a desmerèixer respecte dels que estem fent o programant en aquesta banda.
M’explica un catalĂ  del nord que ho coneix mĂ©s bĂ© que no pas jo que Ă©s la primera vegada que el record de La Retirada tĂ© un suport institucional tan decidit i obert. És un pas endavant molt important. Perquè si al Principat ha costat anys i panys recuperar i sistematitzar la memòria sobre un dels moments mĂ©s tristos i dramĂ tics de la nostra història, pels veĂŻns de dalt la qĂĽestiĂł encara ha estat tractada amb mĂ©s distanciament i silenci espès. Ens equivocarĂ­em si pensĂ©ssim que aquest aparent desinterès ha estat degut al fet que ells nomĂ©s van posar l’escenari circumstancial d’uns fets en què els personatges principals, secundaris i figurants van venir de sud enllĂ . No fa gaire, el periodista Esteve Carrera escrivia a l’ediciĂł d’El Punt de la Catalunya del Nord: «Catalunya i l’Estat espanyol continuen immersos en un intens debat sobre el procĂ©s de recuperaciĂł de la memòria històrica. És un procĂ©s similar i complementari que podria tenir lloc a Catalunya Nord […]. Segurament sentirĂ­em històries molt boniques de compassiĂł i solidaritat –que deuen haver existit–. Però tampoc podem negar que el sentiment general havia de ser la indiferència i girar el cap a una altra banda. En el cas de Catalunya Nord tambĂ©, segurament valdria la pena sentir que se sap a les cases, com es va viure tot allò.»
La reflexió d’en Carrera ens aporta una visió que potser des del sud hem sabut valorar prou bé: sense aquests testimonis de l’altre costat de les tanques d’Argelers, de Ribesaltes, d’Agde, de tota aquesta toponímia de la desolació, a la nostra història sobre aquells dies li mancaran capítols, matisos, enfocaments. I si nosaltres hem anat tard, allí corren un risc enorme de fer-ne, de tard, perquè el temps corre inexorablement en contra si encara volem trobar veus que omplin aquests buits. Caldria una reacció ràpida, des d’allí i des d’aquí si cal, per completar aquest relat que vam començar a escriure fa setanta anys entre tots. (Article publicat a la revista Presència, número 1930, del 20 al 26 de febrer)