El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

El mestre Andrea Camilleri ens ha tornat a obsequiar amb una de les seves magistrals novel¬∑les de la s√®rie Montalbano, Foguerada d’agost, que satisfar√† plenament els seguidors d’aquest comissari sicili√† i la seva tropa d’agents de la imagin√†ria vila de Viagata. En aquest lliuramnet, l’escriptor de Porto Empedocle desenvolupa la seva trama seguint la seva habitual estrat√®gia d’aparent senzillesa, d’embolcallar la intriga polic√≠aca amb una entretingud√≠ssima hist√≤ria costumista paral¬∑lela i amb unes dosis d’ironia considerables (amb la hilarant aportaci√≥ de l’inefable personatge de Catarella), que porten el lector a pensar-se que, al cap i a la fi, el misteri√≥s cas que ocupa al pobre Montalbano √©s una excusa per desplegar novament el riqu√≠ssim retaule de la corrupta, an√†rquica i alhora deliciosa Sic√≠lia contempor√†nia. Res m√©s lluny de la realitat, per√≤. Potser l’argument principal no t√© la densitat d’altres lliuraments precedents, com El gos de terracota o La veu del viol√≠, per√≤ √©s indubtable durant tota la hist√≤ria mant√© el fil del misteri amb una solidesa remarcable, anant dels contorns anecd√≤tics al moll de l’√≥s amb una mestria de la qual nom√©s el senyor Camilleri n’√©s capa√ß sense que el llibre et caigui de les mans per inconsistent. Una hist√≤ria, a m√©s, que t√© com a rerefons un trasbals importat en la vida sentimental del comissari. Per m√©s pistes, podeu comen√ßar a llegir. Ah, i un par√†graf memorable que refor√ßar√† l’autoestima de tots aquells que no goseu dir que sou lectors empedre√Įts de novel¬∑la negra: “Despr√©s va estar fins a les onze llegint una novel¬∑la de lladres i serenos de dos autors suecs que eren marit i muller, molt entretinguda, i on no passava p√†gina que no carreguessin fort i merescudament contra la socialdemocr√†cia i el govern. Va dedicar la lectura a tota aquella gent que troben indigne llegir novel¬∑la polic√≠aca perqu√® diuen que noom√©s √©s un passatemps intrascendent”. Queda dit.

(Postdata: els m√©s viciosos d’aix√≤ de les novel¬∑les de lladres i serenos segur que haureu sabut que els autors suecs que eren marit i muller s√≥n Maj S√∂wall y Per Wahl√∂√∂, els pares del g√®nere negre escandinau avui tan de moda i precursors de Mankell, Larsson, Jungstedt, Nesb√∂)