El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

¬†La llarga llista de noms de novel¬∑la negra sueca tradu√Įts al catal√† s’ha ampliat aquest mes de maig amb la incorporaci√≥ de Camilla L√§ckberg, un aut√®ntic fenomen al seu pa√≠s, on Les filles del fred, ara tradu√Įda a la nostra llengua per l’editorial Amsterdam, acumula tres milions de lectors i una aut√®ntica rastellera de premis i guardons. Qu√® voleu que us digui. En la l√≠nia de la narrativa polic√≠aca sueca, a Les filles del fred s’hi barreja la sordidesa d’un cas amb les mis√®ries interiors de bona part dels personatges i el paisatge desolat d’una societat fatigada de viure suposadament tan b√©. √Čs una novel¬∑la amb molts personatges i, per tant, amb molts meandres argumentals per aprofundir en el retrat psicol√≤gic de la majoria. Alguns m√≥ns interiors m√©s aconseguits, com el d’Erica Falck, la dona del policia protagonista, de nom Patrik Hedstr√∂m, i d’altres molt millorables o una mica fets i deixats estar, com les hist√≤ries personals del cap de policia Mellberg o el policia dolent Ernst Lundgren. Hi ha tamb√©, un recurs al flaixbac cap a la Su√®cia de la primera meitat de segle XX, a trav√©s d’una de les protagonistes que acaba connectant amb el cas de la mort que s’investiga d’una manera for√ßa sorprenent i, val a dir, una mica for√ßada. Malgrat tot, aquesta hist√≤ria paral¬∑lela es mostra com una novel¬∑la dins la novel¬∑la amb una trama interessant per ella mateixa, que explora el m√≥n de l’estretor de mires de les convencions socials de les primeries del segle XX i la situaci√≥ de la classe treballadora i, sobretot, de la dona sueca d’aquells temps enterrada en un m√≥n sense al¬∑licients. Globalment, per√≤, Les filles del fred no deixa de fer una mica la sensaci√≥ de d√©ja vu de franqu√≠cia de subg√®nere que funciona, perqu√® Su√®cia, i els pa√Įsos escandinaus en general, han creat escola, una escola ben assentada sobre la solidesa de la parella Sj√∂wall-Wahl√∂√∂ (per cert, publicats ara per primer cop en catal√† per Columna) i l’imprescindible Henning Mankell, per√≤ que m√©s enll√† d’aquests detalls de bona escola no arriba a sobresortir. Si no sou uns consumidors habituals d’hist√≤ries sueques de lladres i serenos, Les filles del fred us satisfar√†. Si sou uns habituals d’aquestes latituds narratives, no haureu perdut el temps, tampoc √©s aix√≤, per√≤ no la recordareu pas, ni molt menys, com una de les millors de la colla.

L’heu llegit, el llibre? Us ha agradat? No us ha agradat? Els vostres comentaris s√≥n benvinguts!