El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

 

Portada del llibre

Portada del llibre

L’editorial Adesiara ha publicat L’assassina, un t√≠tol que t√© aparen√ßa de novel¬∑la negra per√≤ que en realitat √©s un drama rural del segle XIX ambientat a les illes gregues. L’autor √©s un dels pares de la literatura hel¬∑l√®nica moderna, Al√®xandros Papadiamandis (1851-1911), i la hist√≤ria que hi trobareu √©s la d’una anciana (anciana per a la moda de l’√®poca, ja que t√© poc m√©s de seixanta anys) que es dedica a matar nenes petites per estalviar-los els patiments derivats d’haver nascut dones en una societat miserable, cruel i discriminat√≤ria com la d’aquells encontorns. Una traducci√≥ treballad√≠ssima de Ra√ľl Garrigasait (amb un estudi a mode d’ep√≠leg incl√≥s) que recrea la gran riquesa de matisos del vocabulari frond√≥s que, cal suposar, cont√© l’original de Papadiamandis. Una novel¬∑la moral sense ser moralista, amb un discurs en qu√® la gravetat dels fets es descriu des d’una dist√†ncia emotiva que, aix√≤ no obstant, no comporta, ben al contrari, una falta de sensibilitat davant les desgr√†cies que exposa ni defuig un profund retrat psicol√≤gic de la desesperaci√≥ humana. Amb la salvetat que aquesta traducci√≥ est√† feta al catal√† actual, a L’Assassina hi trobareu un paral¬∑lelisme evident, segons el meu parer, amb La infanticida o Solitud, de V√≠ctor Catal√†, tant per la l√≠nia argumental com pel tractament dels personatges, retratats amb una delicadesa gens estovada que fa bona la frase de Kundera que diu que no hi ha persona m√©s insensible que un sentimental. L’assassina √©s una obra plena de sensibilitat, per√≤ a les ant√≠podes del sentimentalisme.

L’heu llegit, el llibre? Us ha agradat? No us ha agradat? Els vostres comentaris s√≥n benvinguts!