El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Un bon expedient

 

La portada del llibre

La portada del llibre

Despr√©s de la magn√≠fica¬†Tann√∂d, el lloc del crim, l’editorial Proa acaba de publicar la segona novel¬∑la de l’alemanya Andrea Maria Schenkel. Es diu L’expedient de Josef Kalteis i segueix un esquema for√ßa similar al de l’obra anteriorment esmentada, que va fer guanyar a la seva autora el premi a la millor novel¬∑la negra alemanya del 2007. La trama, doncs, √©s un puzle argumental constru√Įt a base de declaracions de testimonis, sense ordre cronol√≤gic estricte sin√≥ amb anades i vingudes constants que, malgrat tot, van estrenyent cada cop m√©s el cercle d’una hist√≤ria de violacions i morts de noies joves en en el M√ļnic dels anys 30 al voltant d’un personatge obscur, el Josef Kalteis del t√≠tol, que des d’un primer moment ja se sap que ha estat guillotinat. Una revelaci√≥ inicial que, a canvi d’estalviar la intriga sobre la identitat de l’assass√≠, s’hi acosta d’una manera sinuosa, primer presentant el personatge sense dir-ne el nom, a trav√©s de tota una galeria de personatges tristos, foscos i desorientats en un pa√≠s tenallat per la crisi econ√≤mica i l’ofuscaci√≥ del nazisme. Un retrat agre d’una societat malalta que t√© en el criminal protagonista, un conductor de ferrocarrils aparentment normal i honorable, la met√†fora del mal que est√† covant en aquells anys la naci√≥ alemanya, que es resumeix prou b√© en la frase final del llibre, quan Kalteis, confessant els seus crims, admet: ¬ęUn cop fet me n’avergonyia sempre, per√≤ al cap d’un temps ja no me’n recordava i tornava a sortir. Com una b√®stia, √©s aquest impuls, hi tornava… i hi tornava.¬Ľ

L’heu llegit, el llibre? Us ha agradat? No us ha agradat? Els vostres comentaris s√≥n benvinguts!