El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

Despr√©s de¬†debutar amb un supervendes¬†arreu del m√≥n amb les aventures¬†del ratol√≠ bibli√≤fil Firmin, Sam Savage ha publicat El crit del peres√≥s, la hist√≤ria estramb√≤tica, tradu√Įda al catal√† per Columna, d’un editor de prov√≠ncies tocat de l’ala que intenta tirar endavant una revista liter√†ria amb un nivell d’exig√®ncia inversament proporcional al seu nombre de subscriptors. Un personatge, Andrew Wittaker, asetjat pels deutes, pels problemes amb la gesti√≥ d’unes finques de pisos de lloguer ru√Įnoses que s√≥n el seu mitj√† de subsist√®ncia real i una personalitat exc√®ntrica, per dir-ho d’una manera suau, que el fa poc m√©s que insuportable per a tota la gent que l’envolta menys per al lector, que, almenys a mi m’ha passat, li acaba agafant una certa estima m√©s derivada de l’heroisme quixotesc que exhala que no pas de la compasi√≥ de la mis√®ria material i moral que despr√®n. Un relat literari confegit a partir de reflexions del protagonista i, principalment, de l’intercanvi epistolar amb llogaters, creditors, exparelles i escriptors de segona amb pretensions de publicar en una revista de tercera que es d√≥na el gust de respondre a tots els aspirants el seg√ľent formulisme eufem√≠stic: “Gr√†cies per donar-nos l’oportunitat de llegir el seu treball. Despr√©s d’haver-lo analitzat detingudament, lamentem comunicar-li que, de moment, no reuneix els nostres requisits.” Una f√≤rmula que sovint el desmanegat Andrew Whittaker amaneix amb desconsideracions, menyspreu i una falta de respecte cap als seus comunicants. Un llibre divertit, de vegades hilarant, sempre entretingut, sobre un personatge pat√®tic que acaba resultant tan¬†entranyable que, a canvi¬†de no haver-lo¬†de tractar mai,¬†acabaries omplint-li una butlleta de subscripci√≥ a la revista tot i tenir l’absoluta seguretat que el contingut √©s infumable ni anant fumat.