El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada

Portada

Conegut com un dels periodistes m√©s prestigiosos i alhora pol√®mics d’It√†lia, i especialment fam√≥s pel seu enfrontament, ja quan era un veter√† de tornada de mil i una batalles,¬†contra l’emperador Berlusconi, Indro Montanelli tamb√© ha conreat l’assaig i el periodisme divulgatiu. Un exemple n’√©s aquesta Hist√≤ria de Roma, on l’autor explica d’una manera planera, amena i no exempta d’una ironia que de vegades connecta anal√≤gicament els romans amb la It√†lia o el m√≥n actual, m√©s d’un mil¬∑lenni d’hist√≤ria d’un poble clau en la hist√≤ria de la humanitat. Un llibre que, tot i que¬†per al meu gust s’entret√© massa en batalletes i campanyes militars (i peca d’una certa missog√≠nia i d’un cert procristianisme), en tot cas¬†est√† deliciosament clafert de d’an√®cdotes curioses i¬†de dades ben dosificades que satisfaran els interessats en tenir una visi√≥ global √†mplia sobre els romans.¬†A canvi de llegir gaireb√© 500 planes podreu presumir davant les amistats,¬†resolent mots encreuats¬†o participar en algun concurs tipus trivial gr√†cies a la lectura d’alguns detalls de cultura general que mai no est√† de m√©s con√®ixer, per m√©s que aparentment puguin ser tan in√ļtils com saber d’on ve la paraula ovaci√≥: quan els generals tornaven d’una guerra havent mort menys de 5.000 enemics, en comptes d’una desfilada triomfal, que estava reservada¬†a aquells¬†que massacraven m√©s de 5.000 enemics, s’havien de conformar amb el sacrifici ritual d’un ramat d’ovelles en el seu honor, una operaci√≥ coneguda justament amb el nom d’ovaci√≥i que ha passat al nostre temps picant de mans, √©s a dir d’una manera m√©s civilitzada i, sobretot, i especialment per a les ovelles, molt menys sanguin√†ria. En voleu m√©s? Doncs ja podeu comen√ßar a llegir en Montanelli. I si l’acabeu i heu quedat amb gana, podeu cruspir-vos Gr√®cia, del qual parlarem m√©s endavant perqu√® la meva subministradora de Montanellis encara no me l’ha deixat.