El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
portada del disc

portada del disc

Diuen que va¬†introduir la improvisaci√≥ moderna en el jazz, per√≤ del que no hi ha dubte √©s que Coleman Hawkins va inventar el saxo com a instrument solista, fet que va provocar que¬†a partir dels anys trenta¬†aquest instrument¬†inicialment¬†amb paper de comparsa¬†comenc√©s a substituir la trompeta (amb el perm√≠s de Louis Armstrong, Miles Davis i Chet Baker) com a icona principal del g√®nere jazz√≠stic. Vaig descobrir fa prop de 15 anys el senyor Hawkins amb aquest enregistrament en directe de l’any 1966, gaireb√© al final de la seva carrera (moriria l’any 1969) i quan ja era un home derrotat per un desengany amor√≥s ofegat en alcohol. Llavors vaig quedar impressionat per un so que no havia sentit mai en cap altre saxofonista, amb una sonoritat gaireb√© humana,¬†un sentiment corprenedor en la interpretaci√≥ i un estil que fa senzilla la complexitat de la improvisaci√≥. En aquest disc, hi trobem un Hawkins terminal, que sobrevola amb pinzellades feixugues, gaireb√© esbufecs, sobre l’acompanyament de Barry Harris al piano, per√≤ que, malgrat aquesta decrepitud f√≠sica, treu forces de flaquesa i deixa anar alguns compassos memorables, inspirats per l’ofici de molts anys. √Čs especialment destacable la llargu√≠ssima versi√≥ de Lover Come Back to me (m√©s de disset minuts amb un Harris tamb√© sensacional) i, per damunt de tot, el gran hit de Hawkins, la pe√ßa que el va fer fam√≥s als anys 30 i que tres d√®cades despr√©s deixa emergir del seu instrument¬†gaireb√© com una alenada: Body and soul. Coleman Hawkins, un cl√†ssic que amb aquest disc us far√† c√≤rrer a localitzar tota la seva discografia. En tornarem a parlar. Escolteu-lo si us ve de gust en un enregistrament dels seus anys de plenitud, concretament el 1958, amb el seu caracter√≠stic barret i¬†una interpretaci√≥ d’Indian Sumer on es pot apreciar el seu estil amanit d’escales¬†i el recurs al subt√≥ que, com en el cas del seu contemporani Ben Webster, √©s un dels seus segells de marca.

[youtube]gDOXkDFr35M&feature=related[/youtube]