El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

Feia temps que no topava amb una hist√≤ria tan original i ben imaginada, tan ben plantejada i tan divertida i alhora entranyable com L’emperador de la Xina,¬†de Tilman Rammstedt, publicat per La Campana. Un llibre fresc, amb un argument¬†hilarant per√≤¬†que es frena just abans de travessar la l√≠nia que porta a l’humor¬†esparrecat, i¬†amb l’extensi√≥ exacta per no fer-se llarg. Explica la doble hist√≤ria d’un avi i un n√©t (un n√©t que ja √©s a la vintena) que es podrien definir com dos carallots en dura pugna per veure qui √©s m√©s mesqu√≠ i m√©s despietat en les relacions humanes.¬†Un parell d’indesitjables que, malgrat tot, transmeten una certa simpatia. S√≥n dues hist√≤ries, l’una dins l’altra,¬†en qu√®¬†el narrador¬†desgrana l’argument principal,¬†la vida ¬ęreal¬Ľ en la novel¬∑la, alternant-la amb la monumental¬†bola¬†que¬†ordeix el n√©t per fer veure que √©s a la Xina acompanyant l’avi en el seu desig de viatjar en aquell pa√≠s abans de morir. En realitat, l’avi ha marxat sol en cotxe cap a l’orient fart d’esperar¬†i ha mort abans de sortir d’Alemanya, d’on √©s la fam√≠lia. El n√©t, per la seva banda,¬†√©s sota la taula de casa ocultant-se del m√≥n mentre escriu unes detallades cartes als seus germans¬†on descriu, amb tot luxe de detalls,¬†el periple xin√®s d’aquesta estranya parella, afegint-hi les surrealistes confessions vitals del vell. Una descripci√≥ tan convincent i alhora tan estramb√≤tica, que el lector frisa per continuar deixant-se enganyar, per a veure que passar√† ara, per¬†saber com acaba bo i sabent que no √©s¬†res m√©s que una gran mentida ben orquestrada, en un exercici de ficci√≥ dins la ficci√≥ que Tilman Rammstedt¬†broda, tot i la seva joventut, i tot i no haver estat mai a la Xina,¬†amb¬†la m√† ferma d’un expert.¬†Llegir L’Emperador de la Xina¬†no us far√† m√©s savis ni us canviar√† la vida, per√≤ us far√† passar una molt bona estona, que √©s, probablement, l’exig√®ncia m√©s leg√≠tima que pot¬†fer un lector quan obre un llibre.