El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

Tradu√Įt per primer cop al catal√†, tenim l’oportunitat de gaudir d’un bon escriptor de novel¬∑la negra com √©s l’escoc√®s Philip Kerr (Edimburg, 1955), amb una de les aventures de la s√®rie protagonitzada per Bernie Gunther, detectiu d’hotel en l’Alemanya¬†nazi¬†que¬†s’encara, a¬†Si els morts no ressuciten, amb un cas¬†amb altes dosis d’intriga, amanit amb una¬†ambientaci√≥ hist√≤rica¬†consistent i ben documentada,¬†centrada en les relacions entre la m√†fia de Chicago i¬†els preparatius¬†dels Jocs Ol√≠mpics de Berl√≠n de 1936. Un¬†relat que¬†durant mig llibre ens situa a l’Alemanya de principis dels anys trenta i en la segona¬†part ens propulsa¬†fins a¬†la¬†Cuba de¬†Batista:¬†dos moments del segle vint d’aquells d’espera tensa, d’incertesa fatalista, de premonici√≥ del que ha de venir, que precedeixen a sengles cap√≠tols hist√≤rics determinants en la hist√≤ria d’una i altra banda del planeta. Dues parts magn√≠ficament connectades per una hist√≤ria d’amor s√≤lida, ben orquestrada amb un estil de gui√≥ cinematogr√†fic del Hollywood daurat, d’alta intensitat er√≤tica,¬†poc m√©s que insinuada, de personatges foscos i poli√®drics, de di√†legs magistrals¬†en boca d’un personatge, en Gunther,¬†en¬†el qual Kerr¬†dibuixa el perfil¬†de l’antiheroi¬†c√≠nic i valer√≥s que tantes pel¬∑l√≠cules en blanc i negre¬†ens fa venir al cap. Escivint sobre aquest llibre nom√©s em v√©nen refer√®ncies cinematogr√†fiques a la mem√≤ria. Potser perqu√® Si els morts no ressuciten √©s una lectura¬†que es projecta sobre la retina com en el llen√ßol blanc d’una sala fosca d’aquelles d’abans,¬†amb respatllers durs,¬†entapissats amb cremades de cigarreta¬†i seients de grinyol f√†cil. Un cinema que, com el mort del t√≠tol, tampoc no ressucitar√†.