El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

No fa gaires dies havia de tornar en tren cap a Girona i, abans d’enfilar-m’hi, vaig comprar, per nom√©s 9 euros, El viatge al passat, d’Stefan Zweig¬†(1881-1942), publicat per primer cop en catal√† directament en edici√≥ de butxaca per Edicions de 1984. Feia temps que en aquest pa√≠s no es publicava res amb una relaci√≥ qualitat preu tant extraordin√†ria, per√≤ b√©, aix√≤ tampoc no √©s el m√©s important d’aquest llibret de poc m√©s d’un centenar de p√†gines que explica¬†la relaci√≥¬†impossible de dos enamorats que es retroben despr√©s de nou anys de separaci√≥ durant els quals no han pensat en altra cosa que en consumar una¬†aventura avortada tot just despr√©s de quatre arrambades escadusseres. Una hist√≤ria de passi√≥ burgesa de principis de segle narrada de manera magistral, com sempre, pel mestre dels sentiments melanc√≤lics, un Stefan Zweig m√©s conegut per aquests verals per relats biogr√†fics tan imprescindibles com el de Fouch√©, retrat d’un home pol√≠tic (la millor biografia (quasi) novel¬∑lada que s’hagi escrit mai, pel meu gust), que va deixar unes mem√≤ries que s√≥n les de tota una generaci√≥, la del tombant del segle XIX al XX, la dels que van viure el¬†canvi m√©s definitiu¬†que hi ha hagut mai entre passat al futur¬†en tota la hist√≤ria de la humanitat (El m√≥n d’ahir) per√≤ que en el seu temps va ser for√ßa popular per les seves incursions en la novel¬∑la de sentiments, no confondre amb la novel¬∑la rom√†ntica. Un llibret, el Viatge al passat, que es llegeix d’un glop en un trajecte de tren de poc m√©s d’una hora, o en una tarda de pluja de mal passejar. I si quedeu amb set, correu a comprar els altres t√≠tols d’aquest autor que us he citat, i afegiu-hi, si us abelleix, Moments estel¬∑lars de la humanitat