El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

He llegit en castell√† (la versi√≥ en catal√† no ha sortit ni se l’espera) El color del sol, d’Andrea Camilleri, un autor conegut b√†sicament per la seva s√®rie de novel¬∑les protagonitzades pel commissario sicili√† Salvo Montalbano. Al marge de la seva tirada pel g√®nere negre, Camilleri √©s autor d’un bon grapat de llibres de caire costumistes que descriuen amb una ironia que pot arribar a la pura hilaritat la manera de ser dels sicilians, amb una profunditat¬†psicol√≤gica que ning√ļ no ha aconseguit des de Tomasi di Lampedusa i Sciascia i amb¬†una lleugeresa estil√≠stica que el fa doblement atractiu, amb¬†obres¬†especialment recomanables com¬†Un fil de fum, L’estaci√≥ de ca√ßa, La presa de Macall√©, La pensi√≥ Eva, La concessi√≥ del tel√®fon o L’√≥pera de Vigata. Pel que fa a El color del sol, no es tracta ni de novel¬∑la negra ni de cr√≤nica siciliana, tot i que el text transcorre parcialment a l’illa, sin√≥ que l’autor fabula sobre la hist√≤ria del gran pintor Caravaggio a partir d’unes suposades mem√≤ries que el propi Camilleri, convertit en personatge en el relat, rep de mans d’un t√®rbol personatge de la fauna illenca. Un divertiment de poc m√©s de cent planes, escrit d’una revolada, amb textos inconnexes de caire pressumptament memorial√≠stic que confegeixen¬†un relat a batzegades (la qual cosa li aporta versemblan√ßa) del pintor errant i salvatge que va ser el gran Michelangelo Merisi, tot plegat acompanyat oportunament amb unes magn√≠fiques l√†mines il¬∑lustrades amb els quadres que surten a la narraci√≥.