El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

Feia molt que no disfrutava tant llegint com ho he fet amb la nova traducci√≥ d’El Gattopardo, la gran novel¬∑la de Giuseppe Tomasi di Lampedusa¬†sobre la decad√®ncia de la vella noblesa siciliana. La nova edici√≥ que n’ha fet l’editorial Proa √©s rodona. Inclou l’estudi introductori escrit pel nebot de Tomasi di Lampedusa, que aporta detalls interessants sobre el proc√©s de confecci√≥ i edici√≥ d’una novel¬∑la que el seu autor no va veure mai publicada en vida. I, sobretot, la nova traducci√≥ d’aquest cl√†ssic itali√† del segle XX la signa un magistral Pau Vidal, un professional de solv√®ncia coneguda especialment pels seguidors d’un altre escriptor sicili√†, Andrea Camilleri, les novel¬∑les del qual,¬†tradu√Įdes tamb√© per Vidal,¬†tenen en catal√† una espurna d’autenticitat que, per no anar m√©s lluny, no contenen les¬†versions en¬†espanyol. A El Gattopardo, Vidal mant√© aquesta sensibilitat per respectar els matisos localistes i dialectals de l’itali√† i del sicili√†, i serveix al lector¬†de casa nostra¬†una versi√≥ rica per√≤ gens encarcarada de la¬†magna¬†obra lampedusiana. Sobre l’argument, nom√©s dir√© una cosa: si jo fos professor d’hist√≤ria i volgu√©s fer entendre als meus alumnes qu√® va ser el pas del m√≥n feudal a la civilitzaci√≥ burgesa, no perdria el temps amb manuals i estudis enrevessats, profusos en documentaci√≥ i mancats d’estil. De la fi de l’Antic R√®gim se n’apr√®n molt m√©s llegint El Gattopardo que no pas amb cent assajos, amb uns personatges de ficci√≥ que transmeten m√©s realisme que la vida mateixa. Si volgu√©s escriure¬†el retrat psicol√≤gic perfecte¬†d’un home ven√ßut per la hist√≤ria comuna i per la vida pr√≤pia, c√≤piaria el del pr√≠ncep de Salina. (I si hagu√©s de fer una cr√≠tica al llibre, nom√©s una, seria la mala decisi√≥ d’il¬∑lustrar la portada amb un fotograma del film amb en Burt Lancaster i la Cl√†udia Cardinale dansant. Un greu error posar rostre als dos personatges abans de comen√ßar.)