El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris
Portada del llibre

Portada del llibre

He llegit √öltima nit a Twisted River, de John Irving i he tornat a gaudir com un boig¬†amb¬†la imaginaci√≥ torrencial i l’habilitat liter√†ria incommensurable del senyor Irving. No s√© si √©s millor que El m√≥n segons Garp, o si est√† per sota de La dona dif√≠cil, o si √©s tan obsessiva com La quarta m√†, o b√© t√© molts punts en com√ļ amb Fins que et trobi.¬†O si t√© molts punts en com√ļ amb La dona dif√≠cil i √©s millor que La quarta m√† o √©s tan obsessiva com El m√≥n segons Garp. Barregeu-ho com vulgueu. √Čs igual. Com les pel¬∑lis de Woody Allen, com¬†les can√ßons de¬†Leonard Cohen, Serrat o Manel, com els quadres de Hopper o les est√†tues de Giaccommetti, com passa amb molts artistes, i entre aquests molts, molts s√≥n entre els m√©s grans, els llocs comuns argumentals (o musicals o visuals), les autorefer√®ncies, les obsessions i¬†l’estil¬†confegeixen una √ļnica obra que es va bastint¬†pe√ßa a¬†pe√ßa de manera que cada llibre¬†√©s alhora √ļnica i una part del tot. √Čs el que passa amb √öltima nit a Twisted River, una entranyable hist√≤ria familiar marcada per un crim no descobert (o descobert nom√©s a mitges) que penja com una espasa de damocles¬†durant tota la perip√®cia vital d’uns personatges principals constru√Įts de manera excel¬∑lent, amb l’evoluci√≥ psicol√≤gica habitual en aquest autor que sempre planteja arguments que travessen d√®cades i d√®cades de la vida dels protagonistes. Hi ha misteri, hi ha tendresa, hi ha duresa, hi ha ironia, hi ha de tot. Fins i tot algunes clucades d’ull al lector amb la introducci√≥ d’elements que resulten familiars al lector habituat a Irving, com l’afici√≥ a la lluita lliure d’un dels personatges, l’aparici√≥ fuga√ß d’una pista d’esquaix en un graner, la confusi√≥ entre √≥ssos i humans, o l’obsessi√≥ per tallar-se la m√† del secundari de luxe del llibre, entre altres. No √©s la millor obra d’Irving, per√≤ no cal, perqu√® la millor obra d’Irving √©s tota la bibliografia, i l’√ļltima nit a Twisted River¬†√©s una¬†m√©s de les proves irrefutables. ¬†