El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Al final no ha protagonitzat el final de campanya, sinó el principi. L’anunci de Jaume Roures, president de Mediapro, que el Barça-Madrid es jugarà l’endemà del 28-N va marcar ahir les hores prèvies a l’arrencada d’una campanya electoral en què hi ha en joc el lideratge del país per als pròxims quatre anys. Els presidenciables van fer breus comentaris entre la indiferència i l’assentiment sobre la cita del Camp Nou, amb l’alleujament més o menys dissimulat dels dirigents d’un país de referents simbòlics tan descompensats que obliguen a valorar la data d’un partit de futbol a l’hora de convocar unes eleccions nacionals.

En el camp estrictament polític, la jornada va començar amb la confirmació, per part del cap de campanya de CiU, David Madí, que el gran derbi de la política catalana queda públicament descartat. Públicament, perquè amb el debat cara a cara entre Mas i Montilla feia dies que no hi comptava ningú.

Resolts els detalls menors, la batalla dels missatges clau va començar a definir amb nitidesa els eixos argumentals de la majoria de formacions. L’equip d’Artur Mas busca mantenir la tensió en la seva parròquia per evitar el relaxament que pot provocar la sensació de victòria segura. No confiar-se. Serà l’ítem principal d’una campanya que CiU revesteix amb el reiterat argument del vot útil i de la necessitat que surti de les urnes un govern fort. A l’altra banda del carrer principal, José Montilla ha optat per fer una entrada en escena a través de les noves tecnologies, i ahir, que físicament va ser a Madrid bona part del dia, va llançar una piulada meticulosa i concisa des del Twitter amb cinc promeses que són la columna vertebral de l’estratègia electoral dels socialistes: ni pacte amb el PP, ni referèndums sobiranistes, ni anar més enllà de l’Estatut i, en positiu, liderar la lluita contra la crisi i apostar per un govern ‘socialista, d’esquerres, progressista i catalanista’.

La disputa pel tercer lloc a l’hemicicle centra els objectius d’ERC i el PP. Puigcercós va fer una arrencada dirigida a reagrupar a l’entorn d’Esquerra el vot útil que, segons les enquestes, sembla orientat cap a les noves opcions independentistes que li disputen l’espai. Sánchez-Camacho va a totes des de la primera jornada, amb una intensa mini gira de Rajoy que va començar ahir i acabarà demà, amb una rèplica anunciada per a mitja campanya. L’aterrada espanyola en campanya no serà pas només per a la dreta: el PSOE també treu els santcristos grossos (Jauregi, avui; Rubalcaba, demà; Zapatero, diumenge) per escortar Montilla en el seu intent de remuntada.