El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Tal com diu Pep Guardiola del Barça d’aquesta temporada, CiU guanya però no acaba de tancar els partits. És la impressió que es pot extreure de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) feta pública ahir, que evidencia una estirada considerable del suport electoral a la federació liderada per Artur Mas, però encara a una distància respectable (nou escons) de la majoria absoluta.

El sondeig considerat més fiable (el 2006 va ser el que es va acostar més als resultats reals) va ser rebut ahir amb un relativisme moderat però alhora amb força satisfacció per part de totes les formacions, la majoria de les quals, en vista d’aquesta estimació, ho van tenir fàcil per portar l’aigua al seu molí dialèctic. Artur Mas va optar per reforçar el seu discurs marcadament antitriomfalista: “Aquesta enquesta ens va bé, no ens lamentem. És un toc d’atenció per a tots aquells que creuen que les eleccions ja estan guanyadesâ€.

Des dels socialistes, tant el cap de campanya, Jaume Collboni, com, posteriorment, el presidenciable José Montilla, en un míting a Sabadell van llançar el missatge que el PSC ha aturat la davallada per començar a remuntar. Per bé que, de moment, els 33 diputats que els atorga el CIS no farien altra cosa que igualar el pitjor resultat de la història d’aquesta formació (l’any 1980 amb Joan Reventós).

A Esquerra l’enquesta li ha esbandit momentàniament els tremolors, ja que el vaticini demoscòpic és molt menys catastrofista del que s’havia publicat fins ara, i fins i tot manté els republicans per davant del PP. El líder d’ERC, Joan Puigcercós, també va parlar de “remuntada†en vista d’una “situació adversaâ€. Alhora, va alertar de la necessitat d’assegurar que el PP quedi per darrere de l’independentisme, alertant del “vot ocult†del PP que les enquestes no solen detectar. Precisament aquesta última interpretació coincideix amb el desig d’Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va tornar a fer tàndem amb Rajoy en l’operació de la dreta espanyola per fer un primer test de força amb vista al futur assalt a La Moncloa.

L’anàlisi del sondeig, per cert, també permet afirmar, aritmèticament parlant, que CiU es troba encara un escó per sota del tripartit. A les cuines de les tres formacions que han governat Catalunya els últims set anys, no obstant això, ahir observaven amb pànic la contingència d’una reedició, en minoria, del mateix pacte.

Al marge de les reaccions a l’enquesta, la jornada d’ahir va estar marcada per l’anunci de Mas que si arriba al govern no renunciarà a l’emissió de bons, tot i que els va plantejar com una ampliació de capital per progressar i no com una taula de salvació per als comptes de la Generalitat. Montilla, per la seva banda, va postular-se com a l’únic capaç d’evitar que Mas quedi “segrestat†per la necessitat d’obtenir suport del PP o d’ERC. Paral·lelament, el número tres del PSC, Celestino Corbacho, va treure a passejar pels carrers de l’Hospitalet la cara més PSOE dels socialistes, anunciant una ofensiva legal, si cal, per evitar una consulta sobiranista. (Publicat a l’Avui i El Punt el 13 de novembre de 2010)

Â