El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Que el cas del Palau de la M√ļsica sortiria en campanya era segur, faltava saber quan, i aquest quan va ser dilluns. I Artur Mas no va esperar ni vint-i-quatre hores per sortir a pla√ßa carregant i descarregant contra un dels pilars fonamentals de l’argumentari del PSC, amb un gir basat en l’atac com a estrat√®gia de defensa. El l√≠der convergent va tronar de manera desacostumada contra els socialistes. ‚ÄúSe’ls ha vist el llaut√≥‚ÄĚ, va manifestar en una calculada declaraci√≥ fora de gui√≥ acusant el PSC (i, per extensi√≥, el tripartit) d’instrumentalitzar el Consorci del Palau de manera partidista demanant l’obertura separada per a la investigaci√≥ del finan√ßament de CDC, tot i que dif√≠cilment es podia evitar que els terminis del procediment judicial no propiciessin novetats sobre el cas durant aquesta quinzena.

La pol√®mica va provocar ahir que s’entrellacessin dues campanyes, la pol√≠tica i la de les eleccions a la presid√®ncia de l’Orfe√≥ Catal√†: els dos candidats, Enric Enrech i Mariona Carulla, van actuar ahir a una veu fent costat a la decisi√≥ del president inter√≠ de l’entitat d’evitar una investigaci√≥ sobre CDC, postura que va subratllar el l√≠der convergent, retraient al PSC, per acabar, que no actu√Į igual amb els casos paral¬∑lels que els esquitxen, citant expl√≠citament el de l’hotel del Palau.

La senyera i la cartera

El presidenciable socialista, Jos√© Montilla, va respondre a la tarda amb un rodol√≠. ‚ÄúProu de protegir-se amb la senyera per amagar-se del que han fet amb la cartera‚ÄĚ, va declamar el l√≠der del PSC, amb un discurs en qu√® va deixar clar que no afluixar√† en l’ofensiva contra els convergents per aquest flanc. En aquesta l√≠nia, Montilla va llan√ßar una pregunta directa al seu rival a batre en aquests comicis: ‚ÄúQu√® far√† Artur Mas si la just√≠cia declara culpable CiU de finan√ßament irregular? Deixar√† l’esc√≥?‚ÄĚ.

L’eix del mal espanyol

El broc gros que va estrenar diumenge passat Joan Puigcerc√≥s continua rajant amb generositat. Ahir, el l√≠der d’ERC va denunciar un ‚Äúpacte Sevilla-Madrid-Bilbao‚ÄĚ que representa un greuge comparatiu per a Catalunya. Segons el seu raonament,
els efectes de l’economia subvencionada andalusa, dels privilegis del Pa√≠s Basc i Navarra i l’espoli
de la capital espanyola perjudiquen clarament Catalunya. Els republicans semblen decidits a no afluixar en la seva t√†ctica per posar en evid√®ncia a base de cops d’efecte dial√®ctics el mal negoci que resulta per als catalans continuar sent espanyols.

En el terreny de les propostes concretes, van ser els socialistes que, paral·lelament a la programació de campanya, ahir van
tirar de veta de la capacitat de continuar treballant en l’acci√≥ de govern, i van estirar in extremis del ministre Manuel Chaves l’anunci d’una reuni√≥ a Madrid que havia estat ajornada anteriorment per acabar de tancar el trasp√†s dels regionals de Renfe. Previsiblement la delegaci√≥ catalana hauria de tornar avui mateix amb el trasp√†s al sac, aix√≤ s√≠, pendent de lligar-lo en un Consell de Ministres que podria no ser abans de les eleccions.