El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Descarrilat per les enquestes i amb Artur Mas viatjant a llarga dist√†ncia, el tripartit va obtenir ahir el trasp√†s de Regionals, una met√†fora de les eternes relacions amb l’Estat: Espanya cedeix la gesti√≥ del servei per√≤ la via continua sent seva. L’oportunitat del trasp√†s podria qualificar-se sense exagerar d’electoralisme (algun dirigent socialista va escruixir-se veient que la foto se l’enduia Joan Saura, representant del govern en la comissi√≥ de traspassos), per√≤ en altres circumst√†ncies probablement la decisi√≥ seria celebrada per tothom com un aven√ß, per b√© que CiU ja ha deixat clar diverses vegades que vol renegociar com a m√≠nim la lletra petita tant del cas de Regionals com en l’anterior de Rodalies.

La resta de la jornada va estar marcada pel perfil baix respecte de les propostes electorals i les pujades de to en les estrat√®gies de propaganda electoral a la xarxa, amb un v√≠deo dels socialistes on el vot pel PSC provoca un orgasme a la protagonista de l’escena de vot, i la gens simp√†tica i injustificable relliscada d’Al√≠cia S√°nchez-Camacho, que ha preferit excitar el seu electorat atonyinant virtualment immigrants (i independentistes) en un videojoc. Davant la pluja de cr√≠tiques, la candidata del PP va admetre l’error amb la boca petita, assegurant que s’hi farien ‚Äúretocs t√®cnics‚ÄĚ.

Economia i empresa

Els actes del dia dels principals contendents van tenir la situaci√≥ econ√≤mica com a eix central. En pres√®ncia del ministre Gabilondo i davant de mig miler d’empresaris, el n√ļmero 1 del PSC, Jos√© Montilla, va reivindicar-se per capitanejar el pa√≠s en la lluita contra crisi. Va defensar el seu tarann√† ‚Äúpr√†ctic‚ÄĚ davant de l’habilitat dial√®ctica. ‚ÄúNo pretenc ser un l√≠der carism√†tic ni messi√†nic, s√≥c un l√≠der pr√†ctic orientat a l’acord i al consens, √©s la meva fortalesa‚ÄĚ, va exposar davant dels emprenedors, als quals va prometre, en el cas de ser reelegit, la convocat√≤ria d’una cimera d’agents socials per pactar un full de ruta per a la remuntada de l’economia catalana.

Demanar vots o perdó

En un sentit diametralment diferent, Artur Mas tamb√© va posar Jos√© Montilla al capdavant de la crisi, per√≤ situant-lo com a coresponsable de la situaci√≥ econ√≤mica. ‚ÄúM√©s que demanar el vot dels aturats [com havia fet el l√≠der socialista el dia abans], el que hauria de fer √©s demanar-los disculpes‚ÄĚ, va manifestar el presidenciable de CiU en un acte celebrat a la Seu d’Urgell.

La tria, per part de la federaci√≥ nacionalista, d’aquest escenari allunyat de la capital, no va ser una casualitat, ja que Mas i el seu equip volen remarcar la vocaci√≥ de m√©s amplitud territorial que no pas la visi√≥ estreta que atribueixen als socialistes. M√©s lluny que Mas va anar el presidenciable d’ERC, Joan Puigcerc√≥s, que ahir va pronunciar una confer√®ncia a Brussel¬∑les per deixar clar que el proc√©s cap a la independ√®ncia de Catalunya no √©s una utopia, per√≤ criticant, alhora, les formacions pol√≠tiques que creuen que √©s possible arribar-hi per la via r√†pida, fent refer√®ncia a Reagrupament i Solidaritat. (Publicat a l’Avui i El Punt el 18 de novembre de 2010)