El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Fa aproximadament un any bona part del pa√≠s bullia amb les primeres onades de consultes sobiranistes, i el futur nacional de Catalunya estava en el centre del debat pol√≠tic, en el primer pla de l’actualitat. Un any despr√©s, aquella efervesc√®ncia ha quedat dilu√Įda enmig d’una oferta de sigles i projectes tan dispersa que ha provocat que la veu independentista arribi des de moltes bandes alhora per√≤ de cap amb prou for√ßa ni claredat. Fins i tot els partits parlamentaris que havien posat el tema del refer√®ndum sobre la taula (i que havien donat suport expl√≠cit a les diferents onades de consultes) aquests dies hi estan passant for√ßa de puntetes, prioritzant altres assumptes, com la crisi econ√≤mica els greuges comparatius amb l’Estat espanyol. Fins ahir.

Van ser els l√≠ders dels tres principals partits amb representaci√≥ al Parlament que ahir van posar-se a la boca pr√†cticament per primer cop en tota la campanya la paraula refer√®ndum. El primer, Jos√© Montilla, va minimitzar les √†nsies de part de la poblaci√≥ per votar sobre la continu√Įtat de Catalunya a Espanya. El l√≠der dels socialistes catalans va ser clar: ‚ÄúTots sabem que el refer√®ndum no es far√†. I √©s que no √©s el que vol la majoria dels catalans‚ÄĚ.

Hores m√©s tard, el presidenciable de Converg√®ncia i Uni√≥, Artur Mas, tamb√© parlava de refer√®ndum, posant el l√≠mit, ja conegut i explicat, en una consulta sobre el concert econ√≤mic. Amb tot, el va plantejar amb for√ßa matisos i prevenci√≥, i sempre com a √ļltim recurs en cas de necessitar un suport ciutad√† ampli per refor√ßar la seva posici√≥ davant les negociacions amb Madrid.

Per la seva banda, el l√≠der republic√† Joan Puigcerc√≥s va fer una passa m√©s en les exig√®ncies program√†tiques del seu partit, i va manifestar la seva intenci√≥ de pressionar Mas exigint-li la convocat√≤ria d’una consulta (sobre la independ√®ncia) no nom√©s per entrar en un hipot√®tic govern de coalici√≥ sin√≥ fins i tot per votar-lo, si li cal, en la investidura. Una proclama di√†fana que contrastava amb l’embarbussament dial√®ctic previ durant una entrevista radiof√≤nica, de la qual es podia despendre que el refer√®ndum sobiranista queia de la llista de condicions necess√†ries per a una hipot√®tica entesa amb Artur Mas. El l√≠der convergent, per cert, va respondre al republic√† dient-li que abans del 28-N no est√† ‚Äúper subhastes‚ÄĚ.

Deriva ‚Äėfreak’ a la xarxa

Les eleccions catalanes s√≥n presents m√©s que mai a internet, que sembla el banc de proves perfecte perqu√® els partits hi aboquin els seus experiments m√©s agosarats i poc convencionals, alguns dels quals els esclaten a les mans. Primer va ser l’esc√†ndol del videojoc d’Al√≠cia S√°nchez-Camacho. Ahir, la pol√®mica es va centrar en el v√≠deo on es veu una votant socialista experimentant un orgasme electoral. Les cr√≠tiques van ploure a les joventuts socialistes (autores del clip) des de totes bandes, inclosa la seva, ja que algunes veus destacades, com les de Leire Paj√≠n o Bibiana A√≠do, van q√ľestionar les imatges considerant que superen tots els sostres de la correcci√≥ pol√≠tica. (Publicat a l’Avui i El Punt el 19 de novembre del 2010)