El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

En el seu programa de retallada de despesa p√ļblica, la candidata del PP a la presid√®ncia de la Generalitat, Al√≠cia S√°nchez-Camacho, ha proposat suprimir, entre altres coses, el Memorial Democr√†tic, un organisme que ha estat impulsat pel tripartit amb l’objectiu no nom√©s de recuperar la mem√≤ria hist√≤rica sin√≥, sobretot, de fer pedagogia sobre els valors que sustenten el nostre r√®gim de llibertats. Per a molts pot semblar una despesa sup√®rflua, o si m√©s no prescindible en temps de crisi. Per√≤ no ho √©s. El Memorial Democr√†tic ha estat la gran aportaci√≥ del conseller Saura, que pot ser criticat per moltes coses (jo diria que per gaireb√© totes les altres coses) per√≤ no pas per aquesta.

El Memorial Democr√†tic √©s un acte de just√≠cia. Tot i que pot ser discutible incloure alguns antifranquistes entre els defensors de la democr√†cia, en general s’ha recuperat la mem√≤ria d’uns ven√ßuts que ho havien estat doblement, per les armes i per l’oblit. I s’ha fet d’una manera simb√≤lica per√≤ alhora productiva, revertint cada euro invertit en la societat. Al√≠cia S√°nchez-Camacho hauria de passar per la Jonquera, o per Gandesa, i preguntar-los quants visitants, que abans no tenien, aporten el Museu de l’Exili o el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, o la muse√Įtzaci√≥ dels espais del conflicte b√®l¬∑lic. Visitants que a m√©s d’instruir-se animen el comer√ß i la restauraci√≥ de la zona, sovint de zones deprimides. El turisme memorial funciona molt b√© en molts llocs del planeta, per exemple als Estats Units. Aquest model comen√ßa a prendre cos a Catalunya. Mentrestant, el PP, en q√ľestions de mem√≤ria, continua prioritzant el Valle de los Ca√≠dos. (Publicat a l’Avui el 19 de novembre de 2010)