El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Una de les m√†ximes m√©s conegudes de la pol√≠tica internacional √©s aquella, atribu√Įda al m√≠tic Giulio Andreotti, que sost√© que el poder desgasta especialment a qui no el t√©. La complexitat pol√≠tica de la Catalunya actual est√† aconseguint posar en crisi aquesta gran veritat universal. Perqu√® mentre que el president d’un tripartit autodescartat per esgotament anuncia que √©s l’√ļltima vegada que aspira a la reelecci√≥, el seu m√†xim oponent arriba fresc a les portes, segons les previsions, d’una c√≤moda majoria despr√©s d’haver passat set anys a l’oposici√≥ picant pedra.

L’anunci fet ahir per Jos√© Montilla no va ser necess√†riament el d’alg√ļ que llan√ßa la tovallola abans d’hora, o que prepara la retirada sense m√©s, sin√≥ que cal interpretar-lo, tamb√©, com una estrat√®gia per obtenir una pr√≤rroga condicionada dels seus votants m√©s dubitatius. El cop d’efecte d’un president que corre el perill de ser el primer de la hist√≤ria de la Catalunya moderna destitu√Įt per les urnes. Ni Maci√†, ni Companys, ni Irla, ni Tarradellas, ni Pujol, ni Maragall van deixar el c√†rrec despr√©s d’haver fracassat en un intent de revalidaci√≥.

La majoria de partits rivals van reaccionar a l’anunci de Montilla subratllant aquesta recerca del cop d’efecte. El presidenciable de CiU, Artur Mas, va afegir-hi una gota m√©s de malfian√ßa assegurant que el tripartit, si suma, es reeditar√†.

El l√≠der dels socialistes, a m√©s, ha obert una altra cursa success√≤ria que podria ser molt m√©s renyida que la de la presid√®ncia de la Generalitat: la de la seva successi√≥, almenys, com a pr√≤xim candidat del PSC. Una pugna que pot ser m√©s o menys fratricida depenent de si Montilla √©s derrotat o no el 28-N i en quina magnitud. Segons algunes fonts, no obstant aix√≤, Montilla podria protagonitzar un fet tampoc mai vist fins ara en la hist√≤ria parlament√†ria catalana, convertir-se en el primer expresident que continua ocupant el seu esc√≥ a la cambra. Per sortir de dubtes queda encara, com a m√≠nim, la segona part de la campanya electoral, en la qual al l√≠der dels socialistes nom√©s li queda lluitar per fer bona la frase d’un altre estadista reputat, Winston Churchill: ‚ÄúUn estel puja m√©s amunt a contra vent, no pas amb el vent a favor‚ÄĚ. (Publicat a l’Avui i El Punt el 20 de novembre de 2010)