El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Cosa de dos (dia 13)

La campanya s’ha acabat. O ha tornat a comen√ßar, dep√®n de com es miri. El que √©s inq√ľestionable √©s que ha quedat liquidada, almenys tal com es desenvolupava fins ara, seguint fil per randa un gui√≥ basat en una disputa multipartidista amb almenys sis contrincants. El repte del debat cara a cara llan√ßat per Jos√© Montilla com a √ļltim al√® de remuntada, recollit per Artur Mas, ha deixat fora dels focus la resta de formacions, que nom√©s tenen l’opci√≥ d’intentar aturar-lo per la via del recurs. Per√≤ amb nom√©s quatre dies h√†bils abans de la jornada de reflexi√≥, es fa dif√≠cil que Esquerra, el PP, ICV i C’s tornin a enfilar-se en l’escenari medi√†tic electoral. Amb els mateixos arguments es pot afirmar que ha arrencat una altra campanya, a l’esprint, a l’atac i gol, el redoble de to presidencialista entre el governant estant i el principal aspirant a substituir-lo.

Aix√≤ no √©s tot. Fins i tot si finalment la Junta Electoral Central atura el cos a cos a √ļltima hora (com tothom sap, les coses importants de Catalunya es decideixen a Madrid), la cursa ja ha tombat cap al carril del bipartidisme de manera indefectible. √Čs l’√ļltim fruit de l’estrat√®gia de cops d’efecte que ha dissenyat la mat√®ria grisa socialista, conven√ßuda, o resignada, que nom√©s amb el factor sorpresa (com l’anunci del candidat que no repetir√†) o l’intent de generar m√©s ocasions per tal que Mas la vessi parlant fora de gui√≥, poden ajudar a retallar dist√†ncies. √Čs innegable que per al l√≠der convergent el cara a cara sembla m√©s una volta extra quan ja s’acosta el final de la marat√≥, per b√© que Artur Mas, com va demostrar en el debat a sis de diumenge, sembla que corre amb prou forces de reserva i la dial√®ctica a favor. Montilla, per la seva banda, no hi t√© res a perdre i molt a guanyar, i el fet que, a priori, tothom el doni per perdedor nom√©s el pot beneficiar. Fins i tot haur√† aconseguit situar-se de nou enmig del ring si el cara a cara (programat per TV3 a dos quarts d’onze de la nit d’avui) finalment no es fa.

Pret√≤ria ‚Äúversus‚ÄĚ Palau

El l√≠der socialista no estalvia munici√≥ per a la compareixen√ßa d’avui davant del mestre Cun√≠. Ahir va tornar a brandar el cas Palau contra Mas, amb una actuaci√≥ de gran risc, ja que ell mateix va ficar el cap dins la boca del lle√≥ de Pret√≤ria per posar-lo com a exemple de les difer√®ncies d’actitud dels socialistes i els convergents en relaci√≥ amb els presumptes casos de corrupci√≥.

La l√≠nia de CiU va continuar per l’aplicaci√≥ de la velocitat de creuer amb pilot autom√†tic, i ahir tocava anunciar que la democratacristiana N√ļria de Gispert ser√† la pr√≤xima presidenta del Parlament si arriba el cas.

Puigcercós, per escrit

El presidenciable republic√†, Joan Puigcerc√≥s, ha decidit explotar la mina oberta de manera reeixida durant el debat a TV3, i ahir va anunciar que enviar√† per escrit a Artur Mas la seva proposta per anar de bracet en la reivindicaci√≥ del concert econ√≤mic. ‚ÄúPrimer anem junts a Madrid a aconseguir el concert econ√≤mic, i si Madrid ens tanca les portes, hem de convocar un refer√®ndum sobre la independ√®ncia‚ÄĚ. √Čs la proposta textual. (Publicat a l’Avui i El Punt el dia 23 de novembre de 2010)