El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Tot i que Shakira només hi actuava ahir, el Palau Sant Jordi de Barcelona haurà fet el ple tres dies consecutius aquesta setmana. Avui també ompliran els socialistes, amb José Montilla com a estrella principal (si no es compta el trio d’acompanyament que formaran José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González i Carme Chacón). Demà ho farà Artur Mas, per primer cop amb Jordi Pujol. CiU ho tenia clar des de feia dies, que faria un Sant Jordi. El PSC ho va mantenir en secret fins que l’agenda oficial del president espanyol ho va esbombar.

El cas és que el principal mesurador català de la capacitat de convocatòria ciutadana haurà acollit l’apoteosi final dels dos principals pretendents a la presidència del país. Una fita gens menyspreable en una època considerada de desafeccions i desinterès per la política oficial. Una avaluació dels ànims que, més que esperonar l’electorat indecís o captar suports d’altres partits, aporta la dosi d’adrenalina final i reforça la cohesió dels fidels i d’uns equips humans que necessiten un bany de masses de reminiscències tribals mentre esperen el dictamen de les urnes.

En la jornada de punt mort d’ahir, amb la ressaca del cara a cara frustrat i la vista dels principals contendents posada en els actes de tancament, Artur Mas va repicar més que mai la campana de la prudència, de no fer un mal pas estratègic, de no cometre un entrebanc dialèctic d’última hora, tot i que tampoc va estalviar alguna mostra vistosa de pirotècnia verbal. “No volem que aquesta gran festa que s’ha fet a la resta de l’Estat es pagui amb els diners dels catalans”, va dir el líder de la federació nacionalista en un míting celebrat a Girona.

Castells i Mascarell

El candidat Montilla va reservar per a un míting a Manresa el seu tercer cop d’efecte de campanya, després de l’anunci de no repetir i del repte del cara a cara. Ahir, en un nou intent de sorprendre, va assegurar que dos pesos pesants de l’anomenada ala catalanista, Antoni Castells i Ferran Mascarell, seran novament consellers en un hipotètic govern presidit pel líder socialista. Justament el mateix dia, Castells s’acomiadava com a representant del govern català en el Consell de Política Fiscal i Financera de l’Estat.

El final de campanya de CiU i el PSC ha eclipsat en bona part la reiterada presència a Catalunya del líder espanyol del PP, Mariano Rajoy, que avui serà a l’Hospitalet donant suport un cop més a la presidenciable Alícia Sánchez-Camacho.

També va col·laborar ahir en la campanya dels populars el candidat d’Esquerra, Joan Puigcercós, que va regalar en safata al PP un motiu de queixa, assegurant que els seus partidaris van a votar “com els burros van a batre”. Els republicans estan intensificant en aquest últim tram la seva estratègia per fer veure a l’independentisme centrípet que el màxim beneficiari de la dispersió serà el PP, que la majoria de les enquestes consoliden com a nova tercera força política al Parlament català. (Publicat a l’Avui i El Punt el 25 de novembre de 2010)