El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Tot i que Shakira nom√©s hi actuava ahir, el Palau Sant Jordi de Barcelona haur√† fet el ple tres dies consecutius aquesta setmana. Avui tamb√© ompliran els socialistes, amb Jos√© Montilla com a estrella principal (si no es compta el trio d’acompanyament que formaran Jos√© Luis Rodr√≠guez Zapatero, Felipe Gonz√°lez i Carme Chac√≥n). Dem√† ho far√† Artur Mas, per primer cop amb Jordi Pujol. CiU ho tenia clar des de feia dies, que faria un Sant Jordi. El PSC ho va mantenir en secret fins que l’agenda oficial del president espanyol ho va esbombar.

El cas √©s que el principal mesurador catal√† de la capacitat de convocat√≤ria ciutadana haur√† acollit l’apoteosi final dels dos principals pretendents a la presid√®ncia del pa√≠s. Una fita gens menyspreable en una √®poca considerada de desafeccions i desinter√®s per la pol√≠tica oficial. Una avaluaci√≥ dels √†nims que, m√©s que esperonar l’electorat indec√≠s o captar suports d’altres partits, aporta la dosi d’adrenalina final i refor√ßa la cohesi√≥ dels fidels i d’uns equips humans que necessiten un bany de masses de reminisc√®ncies tribals mentre esperen el dictamen de les urnes.

En la jornada de punt mort d’ahir, amb la ressaca del cara a cara frustrat i la vista dels principals contendents posada en els actes de tancament, Artur Mas va repicar m√©s que mai la campana de la prud√®ncia, de no fer un mal pas estrat√®gic, de no cometre un entrebanc dial√®ctic d’√ļltima hora, tot i que tampoc va estalviar alguna mostra vistosa de pirot√®cnia verbal. ‚ÄúNo volem que aquesta gran festa que s’ha fet a la resta de l’Estat es pagui amb els diners dels catalans‚ÄĚ, va dir el l√≠der de la federaci√≥ nacionalista en un m√≠ting celebrat a Girona.

Castells i Mascarell

El candidat Montilla va reservar per a un m√≠ting a Manresa el seu tercer cop d’efecte de campanya, despr√©s de l’anunci de no repetir i del repte del cara a cara. Ahir, en un nou intent de sorprendre, va assegurar que dos pesos pesants de l’anomenada ala catalanista, Antoni Castells i Ferran Mascarell, seran novament consellers en un hipot√®tic govern presidit pel l√≠der socialista. Justament el mateix dia, Castells s’acomiadava com a representant del govern catal√† en el Consell de Pol√≠tica Fiscal i Financera de l’Estat.

El final de campanya de CiU i el PSC ha eclipsat en bona part la reiterada pres√®ncia a Catalunya del l√≠der espanyol del PP, Mariano Rajoy, que avui ser√† a l’Hospitalet donant suport un cop m√©s a la presidenciable Al√≠cia S√°nchez-Camacho.

Tamb√© va col¬∑laborar ahir en la campanya dels populars el candidat d’Esquerra, Joan Puigcerc√≥s, que va regalar en safata al PP un motiu de queixa, assegurant que els seus partidaris van a votar ‚Äúcom els burros van a batre‚ÄĚ. Els republicans estan intensificant en aquest √ļltim tram la seva estrat√®gia per fer veure a l’independentisme centr√≠pet que el m√†xim beneficiari de la dispersi√≥ ser√† el PP, que la majoria de les enquestes consoliden com a nova tercera for√ßa pol√≠tica al Parlament catal√†. (Publicat a l’Avui i El Punt el 25 de novembre de 2010)