El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Vict√≤ria inapel¬∑lable de Mas. Patacada de Montilla. Esfondrament d’Esquerra. El PP, tercera for√ßa. I Laporta, la sorpresa de la nit. I tot aix√≤, amb una participaci√≥ que va tornar a arribar al 60 per cent. Els pocs dubtes que podien quedar sobre la vict√≤ria de CiU es van esvair ahir a les urnes de manera contundent. La candidatura encap√ßalada per Artur Mas va obtenir un triomf incontestable, a tot el pa√≠s, a totes les comarques. Amb els resultats d’ahir, la federaci√≥ nacionalista no ha arribat a la majoria absoluta com en les seves millors √®poques (ahir 62 diputats, n’hi falten 6), per√≤ ha deixat el rival tradicional, el PSC, a una dist√†ncia estratosf√®rica, mai vista, tant en nombre d’escons (34 de difer√®ncia), com en percentatge (20 punts).

El gran triomf de CiU, per tant, ha coincidit amb una trompada esfere√Įdora dels socialistes, que va portar ahir mateix el seu l√≠der, Jos√© Montilla, a anunciar que no tan sols no repetir√† com a candidat a la Generalitat sin√≥ que tampoc no aspirar√† a la secretaria general del partit. El resultat obtingut ahir pel president sortint ha batut tots els r√®cords a la baixa de la seva formaci√≥, bo i tenint en compte que el PSC ja venia rodolant avall per un pendent, fins ara moderadament, d’en√ß√† del m√†xim hist√≤ric obtingut per Pasqual Maragall l’any 1999.

M√©s impressionant encara ha estat el clatellot a Joan Puigcerc√≥s, per part de milers d’electors que fa set anys va sortir de CiU tip d’autonomisme i que una part dels quals ara hi retornen no pas desencantats amb l’independentisme, sin√≥ amb Esquerra. La sagnia dels republicans, que han passat de tercera a cinquena for√ßa en nombre de vots, i de 21 a 10 escons, no ha beneficiat pas nom√©s CiU. Perqu√® la p√®rdua de la meitat dels suports per part dels republicans (uns 200.000) han anat tamb√© a dissoldre’s a Reagrupament i, sobretot, a propulsar amb for√ßa Joan Laporta i la seva Solidaritat Catalana per la Independ√®ncia, que a l’hora de tancar aquesta edici√≥, amb l’escrutini pr√†cticament tancat, havia obtingut representaci√≥ a les circumscripcions de Barcelona i Girona, amb m√©s de 100.000 sufragis: quatre diputats.

La disputa pel tercer lloc no va tenir color, o l’ha tingut blau. El PP ja es veu a la Moncloa despr√©s que Al√≠cia S√°nchez-Camacho hagi aconseguit els millors resultats del seu partit a Catalunya, i s’hagi situat tercer al Parlament.

La caiguda de dos escons d’ICV va ser celebrada com una vict√≤ria, perqu√® situa els ecosocialistes empatats amb ERC, per√≤ superant-los en vots i percentatges. Tampoc no es mostraven contrariats ahir a la nit, tot i fracassar en l’intent d’obtenir grup propi, els Ciutadans encap√ßalats per Albert Rivera, que han superat tamb√© els 100.000 sufragis a tot el pa√≠s i conserven els tres escons obtinguts el 2006.

Amb aquesta distribuci√≥, Artur Mas no hauria de tenir dificultats per ser investit president i formar govern. Cap aritm√®tica alternativa no es veu possible tenint en compte que, per exemple, els socis de l’extint tripartit sumen entre tots 48 escons.

La jornada d’ahir, doncs, va obrir una nova etapa no pas √ļnicament al pa√≠s, no nom√©s al govern, sin√≥ tamb√© als partits que des d’avui mateix hauran d’iniciar un proc√©s de recomposici√≥ profunda. A fora, espera Espanya. I al maig, les municipals.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail