El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

Hem acabat un 2010 intensĂ­ssim. L’any que ha culminat la sotragada democrĂ tica que va arrencar el 2003 amb la constituciĂł del primer tripartit com a alternativa a vint-i-tres anys de govern d’un mateix color, i que ha tocat a la fi set anys desprĂ©s amb el clatellot estatutari i la mort per inaniciĂł polĂ­tica de l’executiu. No Ă©s pas l’hora de fer balanços, almenys aquĂ­, si mĂ©s no perquè durant les Ăşltimes setmanes ja n’heu llegit molts, i de molt mĂ©s documentats i enraonats que no pas el que faria un servidor, que tĂ© mĂ©s tendència a la polĂ­tica recreativa.

PolĂ­tica recreativa. Em centrarĂ© en un detall, prĂ cticament l’Ăşltim, del president sortint, JosĂ© Montilla. En el dinar de comiat que poc desprĂ©s de la desfeta electoral tripartida va oferir a tots els consellers del seu govern, va regalar-los un llibre titulat El club dels optimistes incorregibles. És una novel·la de l’autor francès Jean-Michel Guenassia. L’he llegida i Ă©s molt bona, per al meu gust. El president Montilla, no sĂ© si l’ha llegida. Si ho ha fet, sap que la picada d’ullet del regal comença i acaba en el tĂ­tol i això de l’optimisme incorregible. Perquè l’argument d’El club… no tĂ© res a veure amb el relat del tripartit. Potser no tĂ© res a veure perquè no cal, si fem cas a les crĂ­tiques que sostenen que el gran problema d’aquesta gent ha estat la falta de relat.

Un govern que marxa amb un llibre a la mĂ , i un altre que arriba amb una feinada sota l’aixella. A l’hora d’escriure aquest paper desconec si el president Mas tĂ© previst oferir cap dinar de benvinguda als consellers entrants. Tampoc no sĂ© si tĂ© pensat fer-los algun present, ni si aquest obsequi, en cas d’haver-n’hi, serĂ  literari. Si encara hi sĂłc a temps, em permetrĂ© la llibertat de suggerir un regal per als membres del govern que comença, tot i que tambĂ© seria una bona lectura per a un equip sortint. TambĂ© Ă©s una novel·la, l’autor Ă©s un senyor que es diu William Kennedy, i es titula, Roscoe, negocis d’amor i de guerra. El tĂ­tol, publicat en català per Libros del Asteroide, no dĂłna gaires pistes. És el relat, el que compta. Impressionant. Explica la història de tres responsables de controlar el Partit Demòcrata d’Albany, la capital de l’estat de Nova York, a la fi de la Segona Guerra Mundial. L’argument transcorre en la ficciĂł però estĂ  inspirat en la realitat d’una ciutat on aquest partit governa des de fa gairebĂ© un segle. Roscoe Conway, Elisha Fitzgibbon y Patsy McCall sĂłn les tres potes d’una trama que controla tots els aspectes d’un aparell destinat a perpetuar-se a la cadira. Una història sòrdida que busseja en les aigĂĽes mĂ©s obscures de la lluita pels cĂ rrecs. Salvant les distĂ ncies i prĂ ctiques històriques, el retrat Ă©s colpidor, amb reflexions demolidores sobre l’ofici de polĂ­tic. «L’honestedat Ă©s la millor polĂ­tica per als qui es deleixen per ser pobres». «No n’hi ha prou que un home sigui bo, ha de ser bo per a alguna cosa». «No compris res que puguis llogar per sempre». «Si pavimentes un carrer, que les llambordes de tres cèntims en costin trenta a la ciutat». «DĂłna feina als amics, però a canvi d’un cert preu, i fes amics nous cada dia». El llibre n’Ă©s ple. I el govern dels millors tindrĂ  totes aquestes temptacions a l’abast, i mĂ©s, que el posaran a prova. (Publicat a Presència, el 9 de gener de 2011)