El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

¬†He llegit La delicadesa, de David Foenkinos, una tragicom√®dia d’amor original√≠ssima, que es llegeix d’una tirada en un trajecte matinal¬†de tren, o en una vesprada solit√†ria, per√≤ que deixa un regustet agradable en el paladar, fruit d’una prosa ben trenada, amb di√†legs intel¬∑ligents,¬†sent√®ncies agudes i una frescor especial.¬†¬†Es tracta d’una hist√≤ria¬†relativament convencional, la d’una dona que intenta refer la seva exist√®ncia despr√©s d’haver perdut tr√†gicament l’amor de la seva vida. Amb aquest plantejament,¬†l’argument avan√ßa¬†amb gran agilitat, sense fer-se gens embafador,¬† salpebrat amb¬†recursos narratius¬†desgreixants, com ara la profusi√≥ de notes a peu de p√†gina expressament sense sentit, o la inserci√≥ d’excursos que remeten a receptes, refer√®ncies musicals o fragments d’altres obres liter√†ries. Sense tenir¬†¬†el noved√≥s plantejament narratiu¬†del supervendes de Daniel Glattauer Contra el vent del nord (una relaci√≥ amorosa plat√≤nica que es¬†teixeix¬†partir de l’intercanvi de correus electr√≤nics), el cas de La delicadesa resulta potser menys rom√†ntic a primera vista per√≤ molt m√©s seri√≥s, amb una profunditat inoculada per la millor arma disponible a l’hora de parlar seriosament: la ironia, el sarcasme, l’estrat√®gia de treure ferro perqu√® el dolor sigui menor tot i que no deixi de contar una hist√≤ria profundament torbadora. David Foenkinos ha constru√Įt una novel¬∑leta entretinguda i potent, amb un gir final cl√†ssic de la literatura on√≠rica que no per aix√≤ deixa de sorprendre. Si m√©s no, l’obra¬†genera una certa curiositat per esperar noves oportunitats de llegir altres treballs de l’autor. De trajectes en tren per llegir-les, n’hi ha de sobres. I si arribats fins aqu√≠ us fa mandra llegir-la, sapigueu que aviat arribar√† l’adaptaci√≥ cinematogr√†fica, protagonitzada per Audry Tatou i supervisada pel propi Foenkinos, declarat admirador de Woody Allen.