El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

He llegit Una dona de fiar, (El Balanc√≠, Edicions 62) de Robert Goolrick, una hist√≤ria d’amor¬†que arrenca¬†amb¬†un to rom√†ntic tan amable com engany√≥s, sota el pes d’un enigm√†tic poema de Walt Whitman que acompanya el lector des del minut u: ‘No us desanimeu: l’amor resoldr√† els problemes de la llibertat. Els qui estimin el pro√Įsme seran invencibles.’¬†¬†No calen¬†gaires p√†gines, tanmateix,¬†per comprovar que, enmig de la gelor del paisatge de Winsconsin i els turbulents baixos fons de Saint Louis de principis del segle XX, es va descabdellant un envitricollat ordit de sexe, de passions contingudes i desfermades, amb remor creixent de conspiraci√≥. Tot plegat protagonitzat per unes personalitats torturades,¬†que competeixen per veure qui t√© el passat m√©s inconfessable i, sobretot,¬†per qui¬†el dissimula millor,¬†conformant entre ells, entre enganys i mentides,¬†un triangle amor√≥s que es va construint al llarg de tota la novel¬∑la amb una bona administraci√≥ de les dosis de suspens necess√†ries perqu√® el relat vagi basculant entre la hist√≤ria¬†passional (o les hist√≤ries d’amor encreuades) i la m√©s pura trama de novel¬∑la de misteri, negra com una gola de llop. Goolrick planteja un argument que mescla les hist√≤ries dels tres protagonistes, el¬†potentat Ralph¬†Truitt, la humil senyoreta Catherine Land que es converteix en la seva esposa i l’enigm√†tic Antonio Moretti (o √©s Andy Truitt), que tancar√† el triangle de manera sorprenent, primer, i el desfar√†, al final amb un to de trag√®dia al m√©s pur estil¬†oper√≠stic itali√†. Una dona de fiar, pot recordar una novel¬∑la russa del XIX per l’escenari blanc i l’ambient opressiu on es desenvolupa. Pot¬†desprendre, encara m√©s, un deix¬†de gran¬†retaule americ√† de mitjan de segle XX, per la descripci√≥ acurada de les evolucions d’una fam√≠lia de l’Am√®rica profunda, amb un estil volgudament cl√†ssic i realista, reposat, adjectivat amb destresa, alternant r√†pids i meandres sense perdre el pols d’una navegaci√≥ que va mostrant a cada revolt una nova petita sorpresa, un nou petit detall, confirmant al lector aquella premonici√≥ sobre la qual li havien estat servides prou pistes. Robert Goolrick, autor que no coneixia, signa un bon llibre d’entreteniment, sense pretensions, per√≤ sense la m√©s m√≠nima concessi√≥ a la mediocritat.