El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

 

Portada del llibre

¬†He llegit La tieta Mame, de Patrick Dennis (Quaderns Crema), una deliciosa hist√≤ria protagonitzada per un nen de deu anys orfe que es va fent gran al costat de la seva esbojarrada tieta, una criatura bell√≠ssima i sense mesura que √©s progressivament filla, germana, dona i v√≠dua¬†de l’alta societat novaiorquesa. Mame,¬†una dona¬†d’aquelles que odiaries sin√≥ fos perqu√® t’enamora des del primer moment,¬†rep en her√®ncia el seu nebodet i el decideix pujar sense renunciar a l’extravag√†ncia del seu entorn ni pensar a reduir la marxa desenfrenada de la seva vitalitat. El resultat, un proc√©s d’educaci√≥ que es produeix enmig d’un caos disbauxat i hilarant, i que permet al lector resseguir la hist√≤ria de la feli√ß Am√®rica dels anys vint, de la deprimida Am√®rica dels anys trenta, de la b√®l¬∑lica Am√®rica dels anys quaranta i de la recuperada Am√®rica dels cinquanta, tot des del prisma d’un noi que assisteix at√≤nit a la despreocupaci√≥ vital de la seva tutora, a trav√©s d’una successi√≥ d’aventures i desventures en relatades amb una ploma √†gil, esmolada,¬†fresca i ir√≤nica com la de Patrick Dennis, un dels escriptors¬†m√©s populars de la seva √®poca, autor d’una obra¬†marcada per la frivolitat¬†cr√≠tica, que √©s la millor manera de definir el cinisme¬†condescendent de l’observador de la societat que l’envolta. Un relat que defuig, tot i compartir¬†ambientaci√≥ i √®poca,¬†el to et√≠lic i decadent d’Scott Fitzgerald i les ombres dures d’E.L Doctorow per descriure un m√≥n vapor√≥s i intranscendent per√≤ alhora l√ļcid que encaixaria perfectament en un gui√≥ del Woody Allen m√©s cl√†ssic, amb una banda sonora carregada de Bix Beiderbecke, Cole Porter i Sidney Bechet. Ah! I¬†Bing Crosby¬†passejant per Central Park.